Driekoningentaart maar dan anders: met frambozenfrangipane

De bekende driekoningentaart (Galette de Rois), maar dan anders. Hoe? Door de frambozenfrangipane. Een fijn recept van de Belgische supermarktketen Delhaize. Uitgeprobeerd door Monsieur Plusfours en erg lekker bevonden. 

Maar eerst: wat is een Galette de Rois (driekoningentaart)? Van eind december tot circa eind januari liggen ze bij de Franse bakkers en grote supermarkten in de vitrine. Het is een taart van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs. En er zit een klein porseleinen beeldje of een boon verstopt. Krijg je dat op Drie Koningen (6 januari) in een stukje taart geserveerd? Dan ben je de koning van de dag en mag je een gouden kroontje dragen. Dit kroontje van papier zit altijd standaard bij de driekoningentaart.

Nodig

(10 porties)

 • 1 eidooier
 • 2 rollen bladerdeeg
 • 1 el water
 • 1 droge boon (of 1 porseleinen boon)
 • 3 eieren (voor de frambozenfrangipane)
 • 250 g frambozen (voor de frambozenfrangipane)
 • 200 g amandelpoeder (voor de frambozenfrangipane)
 • 2 el bloem (voor de frambozenfrangipane)
 • 250 g kristalsuiker (voor de frambozenfrangipane)
 • 200 g boter (voor de frambozenfrangipane) [gesmolten en afgekoeld, MP]
Bereidingstijd:

(20 min. + 30 min. baktijd)

 • Verwarm de oven voor op 210°C. Maak de frangipane: meng de ontdooide frambozen met de andere ingrediënten van de frangipane tot een homogene crème.
 • Rol 1 koude plak bladerdeeg uit op een ovenplaat en laat het deeg op het bakpapier van de verpakking liggen. Bestrijk het deeg met de frangipane, maar laat rondom een rand van 2 cm vrij en verstop de boon in de frangipane. Bevochtig de randen van het deeg lichtjes en leg er de tweede plak deeg bovenop. Druk goed aan om de randen aan elkaar vast te hechten en geef rondom kleine klopjes met een mes. Maak met een klein scherp mes tekeningen op de bovenkant van de taart, zonder door het deeg te steken.
 • Klop de eidooier met het water los en bestrijk er de taart mee. Bak 30 min in de oven. [Let op dat de bovenkant niet te donker wordt; bedek de taart op een gegeven moment met aluminiumfolie. MP] Laat de taart op een rooster lauw worden.
 • Dien de taart op als ze nog een beetje lauw is. Warm ze indien nodig even in de oven op (maar vooral niet in de magnetron).

Recept: Delhaize.be

Lees ook: Galette des rois franc-comtoise – galette bisontine als alternatief voor Galette des Rois

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

tekst en foto: Monsieur Plusfours 2019; recept: Delhaize.be

NOG MEER RCEPTEN EN FRANS NIEUWS? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'