Vier de nazomer met deze alcoholvrije bubbels 

Wijnjournalist Esmee Langereis nam afscheid van alcohol en beschrijft op Whattodrink.nl dranken die ‘serieus lekker alcoholvrij’ zijn. Ze tipt voor Monsieur Plusfours vier 0.0 bubbels, van sparkling rosé en thee tot juice. Maar eerst belicht ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties.

In de afgelopen drie jaar heeft Esmee Langereis een reis gemaakt richting een leven zonder alcohol. ‘Ik voel me zowel fysiek als mentaal zoveel beter zonder alcohol.’ Deze stap heeft niet alleen haar persoonlijke leven veranderd, maar ook haar carrière als wijnjournalist. Goodbye alcoholische dranken, hallo 0.0 wijnen, biertjes en spirits. 

De branche bruist

En dat is allesbehalve saai want deze branche bruist en borrelt van vernieuwing. ‘Naast alcoholvrije wijnen en bieren zijn er bijvoorbeeld innovatieve drankjes op basis van sappen, azijn, gefermenteerde kefir en kombucha. Die prikkelen de smaakpapillen en brengen ervaringen die de complexe smaken van wijn benaderen.

Zo wordt het gemis aan alcohol gemaskeerd

Van de alcoholvrije versies komen bubbels het dichtst bij het origineel. Esmee legt uit dat de zo herkenbare bubbeltjes een speelse dans op de tong uitvoeren, waardoor de smaakervaring verrijkt wordt – en het gemis aan alcohol gemaskeerd. Dit geldt ook voor alcoholvrije bieren, waar de uitgesproken bitterheid op een slimme manier dezelfde rol speelt als de bubbels. Maskeren dus.

Toekomst

In de wereld van 0.0 bier zijn volgens Esmee al grote stappen gezet, terwijl bij wijn de uitdaging ligt in het evenaren van de verfijnde smaken zonder alcohol. Hoewel het dealcoholiseren van wijnen verre van duurzaam is, is ze optimistisch over de toekomst. ‘Er zullen alternatieve technieken volgen waardoor aroma’s beter blijven behouden.’

Ultieme tip

Haar ultieme tip voor wie alcoholvrij probeert mee te komen op een feestje: ‘Laat een paar druppels alcoholhoudende wijn in het glas vallen voordat je de alcoholvrije versie schenkt. Omdat alcohol aroma’s geleidt, verheft het de smaakbeleving tot grotere hoogten.’

Esmee tipt vier bubbels (in willekeurige volgorde)

© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2023

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'