Netflixtip: een blik op het leven van Frankrijks rijkste madame, Liliane Bettencourt

Stap in de wereld van een van Frankrijks rijkste families met de Netflix-documentaire ‘L’Affaire Bettencourt: Scandale’. Liliane Bettencourt, de gefortuneerde erfgenaam van het L’Oréal-imperium, leefde een leven dat charmeurs en geldlustigen aantrok. Maar die aantrekkingskracht leidde ook tot een van de grootste schandalen van Frankrijk.

Fotosessie

In 1987 kruisen de wegen van fotograaf François-Marie Banier (geboren in 1947) en Liliane Bettencourt (1922-2017) tijdens een fotosessie voor het tijdschrift Egoiste. Uit deze ontmoeting bloeit een vriendschap op die haar leven verrijkt, vooral omdat haar echtgenoot actief is in de politiek en daardoor veel afwezig. Deze band wordt nog waardevoller gezien de moeilijke relatie met haar dochter.

Gedurende de komende twintig jaar zal Liliane aan François-Marie een verzameling kunstwerken en aanzienlijke sommen geld schenken. Het totaalbedrag loopt tegen de 1 miljard euro – een indrukwekkend bedrag, maar een fractie van het vermogen van de erfgename, dat destijds geschat wordt op 40 miljard euro. 

Stiekem gesprekken opnemen

Wanneer ook nog eens aan het licht komt dat Liliane betrokken zou zijn bij schimmige geldtransacties naar Franse politieke partijen, waaronder die van Nicolas Sarkozy, grijpt dochter Françoise in. De opnames van gesprekken tussen Liliane en onder meer haar financieel adviseur zetten haar op het spoor van deze ingrijpende beslissing. De opnames, stiekem gemaakt door een butler, zijn te horen in deze driedelige serie, aangevuld met beelden van acteurs en fragmenten uit documentaires over deze familie.

Françoise lekt deze opnames naar de media, ook al komt haar familie nu onder het vergrootglas van de pers te liggen. Uiteindelijk triomfeert de dochter in haar streven: haar moeder wordt onder curatele geplaatst.

De hamvraag

Toch blijft kernvraag onbeantwoord: heeft Liliane zich laten verleiden door fotograaf François-Marie en alle andere personen in haar omgeving. Of speelt ze een eigen spel? Bekijk ‘L’Affaire Bettencourt: Scandale’ op Netflix en oordeel zelf.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; beeld: campagnebeeld van Netflix

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'