Recept: Galette des rois franc-comtoise – galette bisontine

Vanaf eind december tot circa eind januari liggen bij de Franse bakkers weer de Galette des Rois (koningstaart). In deze taart van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs, zit een klein porseleinen beeldje verstopt. Wie op Drie Koningen (6 januari) het stukje taart geserveerd krijgt met daarin een boon of een porceleinen beeldje is de koning van de dag en mag een gouden kroontje dragen. Een alternatief voor de Galette des Rois is deze eenvoudige taart uit de Franse regio Franche-Comté, tegenwoordig opgegaan in Bourgogne-Franche-Comté

In deze Galette des rois franc-comtoise – galette bisontine gaat gewoonlijk oranjebloesemwater, maar voor wat meer pit kiezen wij voor bruine rum. Ook hebben we in dit recept de hoeveelheid suiker vergroot.

Nodig
  • bakvorm
  • eetlepel boter om bakvorm in te vetten
  • 0,25 l melk
  • 70 g boter (in blokjes)
  • 70 g suiker
  • 1 snuf zout
  • 4 eetlepels bruine rum
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 140 g bloem
  • 3 eieren
  • 1 boon of een porseleinen fève
  • 60 g crème fraîche
  • 1 eigeel
  • eetlepel melk
Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een dichte bakvorm goed in met boter, of bekleed een springvorm met bakpapier dat met boter is ingevet
  • Verwarm in een pan melk, suiker, boter en zout. Wanneer het mengsel kookt, vanille-extract en rum toevoegen. Laat het mengsel weer aan de kook komen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe en meng door elkaar. Zet de pan weer op een heel laag vuur. Blijf roeren totdat er een deegbal ontstaat (dit duurt een paar minuten)
  • Doe de deegbal in een kom en voeg één ei toe. Wanneer dit opgenomen is, voeg het tweede ei toe. Dit is een lastig werkje, maar heb geduld. Voeg wanneer ook dit ei is opgenomen, het derde ei toe
  • Roer er vervolgens de crème fraîche doorheen. Giet het mengsel in een beboterde bakvorm en strijk glad met een spatel zodat de taart overal dezelfde dikte heeft
  • Verstop een boon of een porseleinen minibeeldje (speciaal voor Galette des Rois) in de taart
  • Klop met een garde het eigeel met de melk los en bestrijk er met een kwastje de taart mee.
  • Kerf met een mes een ruitvorm op de taart
  • Bak de taart circa 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180° C. Houd de taart in de gaten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Het is normaal dat de taart iets inzakt.

Recept: cuisine.notrefamille.com

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

Vertaling en foto: Monsieur Plusfours 2016

NOG MEER RCEPTEN EN FRANS NIEUWS? MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'