6x ‘Franse’ exposities die nu in Nederland te zien zijn

Speciaal voor de liefhebbers van de culture française: zes tentoonstellingen die komende herfst/winter in Nederland te zien zijn. Van mode tot spotprent, van schilderkunst tot fotografie.

 

Yves & Catherine. Une histoire d’amour

De Franse actrice Catherine Deneuve was 22 jaar oud toen zij Yves Saint Laurent voor het eerst ontmoette in 1965. Hij ontwierp de jurk die zij zou dragen tijdens een bezoek aan de koningin van Engeland. Dit zou het begin zijn van een levenslange vriendschap.

Op deze expositie toont Museum No Hero de twintig ensembles die het begin dit jaar aangekocht op een veiling van de privégarderobe van Deneuve.  De stukken vertellen het verhaal van de bijzondere band tussen de designer en de filmster door de jaren heen. De eigen collectie is aangevuld met een aantal bruiklenen uit andere musea. Tezamen laten ze zien hoe Saint Laurent met zijn gedurfde ontwerpen de wereld op z’n kop zette.

Tot en met 5 januari 2020 te zien in Museum No Hero 

 

Les Parisiens. Karikaturen van Honoré Daumier

Honoré Daumier (Marseille 1808 – Valmondois 1879) is een van de belangrijkste karikaturisten van de negentiende eeuw. Vanaf 1832 satirische verschijnen verschijnen zijn prenten bijna dagelijks in kranten als La Caricature en Le Charivari. Daumiers werk staat bekend om de politieke lading en een anti-monarchistische houding.

Maar door de toenemende censuur moet Daumier op zoek naar andere onderwerpen. Voortaan richt hij zijn pijlen op beslommeringen van de gegoede burgerij. Zo drijft hij in Les trains de plaisir de spot met het opkomende toerisme. En in het bijzonder met de Parijzenaren die voor het eerst ‘massaal’ met de trein afreizen naar de Normandische kust.

Tot en met 12 januari 2020 te zien in het Kröller-Müller Museum 

 

Kees van Dongen, ‘Anna de Noailles’, 1931

Migranten in Parijs: Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen

In de eerste helft van de vorige eeuw trekken bekende en onbekende kunstenaars naar hét toenmalige kunstcentrum van de wereld: Parijs. Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en vele anderen moeten hun weg vinden in een samenleving die bol staat van het nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Migranten in Parijs toont kunstenaars die in de jaren 1900-1950 in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. Bezoekers krijgen zo het werk van moderne meesters in een ander licht te zien. 

Ook belicht de tentoonstelling onbekendere verhalen die met migratie en kunst te maken hebben. Zo komt bijvoorbeeld de zwarte gemeenschap in Parijs in beeld. Van de vele arbeiders die de stad kent tot opvallende persoonlijkheden als Josephine Baker. Deze Amerikaanse danser en activiste is teleurgesteld in Amerika en neemt de Franse nationaliteit aan. 

Tot en met 2 februari 2020 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam 

 

BrassaïCouple in a Café, near the place d’Italie, c. 1932 © Estate Brassaï Succession, Paris

Brassaï

In Fotomuseum Foam is het eerste retrospectief van Brassaï (1899-1984) in Nederland te zien. Brassaï heette eigenlijk Gyula Halasz, maar gaf zichzelf een nieuwe naam. Het is een verbastering van Brașov, de Hongaarse stad waar hij in 1899 ter wereld kwam. In 1924 trok hij naar Parijs, waar hij beroemd zou worden met zijn iconische beelden van het Parijse nachtleven.

Tot 4 december 2019 te zien in Fotomuseum Foam

 

Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, 1916-1919, Musée Marmottan

Monet, tuinen van verbeelding

In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Kunstmuseum Den Haag. Maar liefst veertig internationale topstukken zijn hiervoor bijeengebracht.

Van 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 te zien in Kunstmuseum Den Haag

Beeld: Alan Strutt, Yasmin Le Bon, Palladium, Londen, 1997; Evening Standard Magazine, oktober 1997. Foto: ©Alan Strutt. Outfit: Thierry Mugler. La Chimère collectie, “La Chimère” jurk, Haute couture herfst/winter 1997-1998

Thierry Mugler: Couturisseme

Liefhebbers van het werk van de Franse couturier Thierry Mugler komen aan hun trekken in de expositie ‘Couturisseme’. Van Mugler, behalve couturier ook fotograaf en parfumeur, komen meer dan 150 outfits op de expositie samen. De werken uit de periode tussen 1977 en 2014 worden grotendeels voor het eerst tentoongesteld. Verder zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Deze reizende tentoonstelling is geïnitieerd en gemaakt door het Montreal Museum of Fine Arts. Dit museum brengt, samen met uitgeverij Phaidon, ook de eerste rijk geïllustreerde monografie over Mugler uit. En dat is een welkome aanvulling op het spaarzame aantal boeken over deze couturier, die in de jaren tachtig op het hoogtepunt van zijn roem was.

Van 13 oktober 2019 t/m 8 maart 2020 te zien in de Kunsthal Rotterdam

 

© tekst: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'