Brassaï, de man die in de jaren dertig de Parijse bohemiens fotografeerde

Couple in a Café, near the place d’Italie, c. 1932 © Estate Brassaï Succession, Paris

Daar kijken we naar uit: het eerste retrospectief van Brassaï (1899-1984) in Nederland.

Brassaï heette eigenlijk Gyula Halasz, maar gaf zichzelf een nieuwe naam. Het is een verbastering van Brașov, de Hongaarse stad waar hij in 1899 ter wereld kwam. In 1924 trok hij naar Parijs. Hier leerde hij de Franse taal door enkel en alleen de werken van Marcel Proust te lezen.

Nachtleven

In de lichtstad zou hij zijn iconische beelden van het nachtleven vastleggen: een bont gezelschap van kunstenaars, prostituees, pooiers en socialites. Maar hij fotografeerde ook de high society, het ballet, de opera en de intellectuelen. En niet te vergeten vrienden en tijdgenoten als Salvador Dalí, Henri Matisse en Pablo Picasso. 

Flitspoeder

Picasso zou Brassaï ‘De Terrorist’ hebben genoemd. Want de knallen veroorzaakt door het flitspoeder waren bijzonder luidruchtig. En ze gaven een zee aan licht, wat zijn werk die karakteristieke belichting gaf.

Expositie

Van 13 september tot 4 december 2019 zijn in Fotomuseum Foam in Amsterdam meer dan 170 vintage prints te bekijken. Plus originele tijdschriften, boeken, tekeningen en een sculptuur. 

© tekst: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'