DVD-tip: Fête de Famille vol eten, praten en drama

Pianomuziek, een 19-eeuwse bourgeois woning op het Franse platteland (compleet met een seventies badkamer in gillend oranje) en een lange tafel in een weelderige tuin om samen met de familie te lunchen. Regisseur Cédric Kahn neemt de toeschouwer in Fête de Famille meteen mee in een droomwereld.

De aanleiding is ook nog eens feestelijk: (groot)moeder Andrea (Catherine Deneuve) viert haar 70ste verjaardag. Wie wil er nu niet aanschuiven aan tafel?

Maar een flinke regenbui gooit even roet in het eten. Het is, niet heel verrassend, een voorbode voor wat komen gaat. Natuurlijk zijn daar de twee zonen van maman, Vincent (Cédric Kahn) en Romain (Vincent Macaigne) plus aanhang.

Onverwacht komt ook dochter Claire (Emmanuelle Bercot) op bezoek. Claire, die een paar jaar in de Verenigde Staten woonde en geestelijke problemen heeft, heeft nog een appeltje met haar moeder te schillen. Want jaren terug leende ze haar moeder een flinke som geld om het huis te kopen waarin ze nu met haar tweede man woont.

Vervolgens ontvouwt zich een bij vlagen absurdistisch toneelstuk. Uiteraard met lange dialogen, waar Franse films patent op hebben, veel eten (in de tuin – waar de zon inmiddels wel schijnt – en ’s avonds in de eetkamer), fraaie beelden van het huis en natuurlijk het nodige drama.

‘Vandaag ben ik jarig; laten we het gezellig houden,’ zegt mater familias Andrea (in een sterke rol van Catherine Deneuve). Helaas werkt dat niet zo in het verjaardagsdiner-filmgenre. Het feestje pakt anders uit. Maar voor de kijker levert het wel 110 minuten kijkplezier op.

Fête de Famille is nu als dvd verkrijgbaar en is momenteel met korting te koop op wehkamp.nl.

© tekst: Monsieur Plusfours 2020

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'