Op de draaitafel: India Song (uit Marguerite Duras’ gelijknamige film)

India Song is de betoverende ‘titelsong’ van de gelijknamige film uit 1975, gemaakt door de Franse schrijfster en regisseur Marguerite Duras. ‘De muziek heeft de film zijn ritme en timbre gegeven,’ schrijft Laure Adler in haar biografie van Duras. ‘Je kunt niet aan de film terugdenken zonder het ritornel van Carlos D’Alessio [de Argentijns-Franse componist ervan] te horen. Het is bedacht tijdens een geïmproviseerd bal, op een ontstemde piano, en het vloeit door de film alsof het deze van bloed voorziet.’

Opname uit de film India Song

Screenshot uit de film India Song

Adler heeft niets te veel gezegd. Het melancholische stuk voor piano vormt het cement tussen de verschillende filmfragmenten. De melodie nestelt zich in het geheugen van de kijker. En neemt die kijker/luisteraar steeds weer mee naar het herenhuis, naar voorbije grandeur.

En dat de film past als een handschoen is niet zo heel verrassend. Carlos D’Alessio was de ‘huiscomponist’ van Duras’ films. Ze zaten op dezelfde golflengte, weet biografe Adler.

In Parijs gefilmd

De film, gebaseerd op een niet-uitgevoerd toneelstuk van Duras, draait om Anne-Marie Stretter. Zij is de promiscue vrouw van de Franse vice-consul in het India van de jaren dertig. Ze is verveeld en slaapt dwangmatig met andere mannen die haar leven wat verlichten.

Hoewel het verhaal zich afspeelt in India, werd er gefilmd in Parijs. Palais Rothschild en het Grand Trianon in Versaille vormen het decor van India Song. Ook nam Duras scenes op in twee Parijse appartementen, die na afloop onder de sloophamer zouden verdwijnen.

Opname uit de film India Song

Screenshot uit de film India Song

Hoe is India Song ontvangen?

De New York Times-recensent Vincent Canby uitte zich bij het uitkomen van de film in 1975 niet bepaald in superlatieven. India Song was volgens hem een esthetisch genoegen maar ‘vlak’. Oftewel: ‘no content and all style’. Tegenwoordig kan de film op meer lof rekenen: zij is zelfs opgenomen in het boek 1001 Movies You Must See Before You Die

En terecht. Dus wordt het hoog tijd dat eenieder eens uitgebreid gaat zitten voor India Song.

 

Naschrift

Het Palais Rothschild blijkt al dertig jaar te zijn verlaten door zijn eigenaars. Het kasteel in Boulogne, dat in een deplorabele staat verkeert, is gekocht door een projectontwikkelaar. Een renovatie moet het immense gebouw, waarin woningen komen, nieuw leven inblazen.

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'