Avenue #357 blikt tijdloos terug

Avenue-357-coverBam. Daar ligt Avenue #357. Bijna 1,5 kilo zwaar, 373 pagina’s dik. ’Collector’s item van het jaar’ schreeuwt het omslag. De heruitgave herdenkt de gelijknamige glossy die in 2015 precies 50 jaar geleden het levenslicht zag. Het laatste nummer verscheen in 1995 (in een doos, een wanhoopsdaad van uitgever/redactie). De herlancering in 2001 – opnieuw als magazine – mislukte. Nieuwe tijden, andere smaken.

Maar toch

Redacteur / uitgever Jaap Holtzapffel zag kansen. Hij kreeg het recht van Sanoma om eenmalig het 357ste nummer uit brengen. En dat leidde weer tot protest van een groep ex-medewerkers die geen enkel vertrouwen zegde te hebben in de redactie en uitgever Hommage Magazines. Zelden heeft de komst van een glossy tot zoveel commotie geleid.

En is het wat?

De redactie heeft ervoor gekozen een reeks artikelen te herplaatsen, met een accent op de jaren ’80 en Nederlandse ‘onderwerpen’. De lezenswaardige bijdragen uit voorbije jaren – een reisreportage van Ethel Portnoy over de Hebriden, een interview met de nog jonge trendwatcher Lidewij Edelkoort, een gesprek met kunstschilder Willem de Koning en met Rob Scholte worden afgewisseld met oude omslagen van het blad en speciaal voor deze hereditie gemaakte producties. Maar wat een – overigens fraaie – (nieuwe gemaakte) fotoreportage van travestieten er nu tussen doet? En de ‘woonreportage’… Tja. Geef ons maar de ‘oude’ reportages.

Tijdsgeest

De modereportages uit de jaren ’80 ogen ook nu nog bijzonder fraai (chapeau voor de makers ervan). En ook de interviews zijn nog even lezenswaardig (ook het tweede actuele met Rob Scholte, gemaakt door dezelfde interviewers als in 1995). Ze hebben de tand des tijds doorstaan. En dat is misschien het gemis aan Avenue #357. Het oogt bijna tijdloos, terwijl je bij een selectie van oude artikelen de tijdsgeest zou willen proeven. Het blad biedt nu een tripje down memory lane, verpakt in een hedendaags jasje.

De grote vraag

Is dit nummer een voorbode van een herleving van Avenue? Op de Facebookpagina schrijft de uitgever: ‘De geruchten blijven aanhouden.. Wordt 2016 het jaar van Jaaps’ eigen Avenue? Klopt! Verdere informatie in het nieuwe jaar.’

Avenue #357 is voor € 14,95 verkrijgbaar in de webshop van www.avenue357.nl en bij een select aantal verkoopadressen.

Update: Onder de naam Affiche #358 wil Hotzapffel in 2016 dit concept van het hergebruik van oude Avenue-content, aangevuld met nieuwe bijdragen, voorzetten

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016

1 reactie op “Avenue #357 blikt tijdloos terug

  1. Bedankt voor het recenseren van AVENUE #357! Inmiddels heb ik besloten dit jaar (2016) mijn eigen Avenue te gaan beginnen. Daartoe heb ik het merk AFFICHE #358 gedeponeerd. Wat overigens niet wil zeggen dat het 100% zeker is dat dit ook werkelijk de naam van mijn eigen Avenue gaat worden… Jaap Holtzapffel.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'