In september opent het voormalige Parijse huis van Serge Gainsbourg als museum

5 bis rue de Verneuil in Parijs is een bedevaartsoort voor fans van Serge Gainsbourg. Nooit kwamen ze verder dan de gesloten toegangsdeur van het huis waar de zanger en liedjesschrijver meer dan 20 jaar tot zijn dood in 1991 woonde. Maar daar komt verandering in: dochter Charlotte heeft er een museum van gemaakt. Op 20 september opent Maison Gainsbourg haar deuren. En je kunt al kaarten bestellen.

Na de dood van haar vader kocht Charlotte, die we kennen als gevierd actrice, 5 bis rue de Verneuil in het chique 7de arrondisement om er een museum van maken. Maar het liep anders. Ze besloot de herinneringen aan haar vader levend te houden door niets aan het huis te veranderen. Alsof hij op elk moment kon binnenstappen in de woning met de zwarte muren en de vele herinneringen. Zelfs de asbakken schijnen nog zijn peuken te bevatten.  

Toch besloot Charlotte het idee voor een museum na vele jaren nieuw leven in te blazen. Het liefst had ze in zijn dertigste sterfjaar de deuren ervan geopend, maar corona gooide roet in het eten. Op 2 april, de geboortedatum van haar vader, maakte Charlotte bekend dat het museum op 20 september 2023 zijn deuren opent.

Serge Gainsbourg, gefotografeerd door Claude Truong-Ngoc in 1981. CC BY-SA 3.0

Maison Gainsbourg

Maison Gainsbourg krijgt twee adressen. Bezoekers krijgen een rondleiding in 5 bis rue de Verneuil, waar zich de voormalige woning van Serge Gainsbourg bevindt. Daarna vervolgen ze hun bezoek aan de overkant van de straat, 14 rue de Verneuil, waar straks een museum, een boekhandel-winkel en de horecagelegenheid Gainsbarre openen.

Gainsbarre

Met de Gainsbarre wil Charlotte het begin van haar vaders carrière in herinnering brengen. Het wordt een pianobar, een verwijzing naar de tijd dat Serge Gainsbourg als pianist werkte bij Flavio’s in Le Touquet en bij cabarets in de hoofdstad. Overdag kun je hier ontbijten en lunchen, ’s avonds verandert Gainsbarre in een cocktailbar en restaurant. Bovendien vinden hier straks ook culturele activiteiten plaats.

Tja, wat is het?

Een van de publiekstrekkers wordt de woonkamer van 5 bis rue de Verneuil. Serge Gainsbourg zou tegen gasten hebben gezegd: ‘Ik weet niet wat het is: een salon, een muziekkamer, een bordeel, een museum…’ Vanaf 20 september 2023 kunnen we daar ons eigen oordeel over vormen. 

Je kunt al kaarten bestellen!

Lees ook:

© Tekst: dit is een bijgewerkt bericht uit 2020. Monsieur Plusfours 2023; foto van de pui van 5 bis rue de Verneuil: Nate Bolt, CC BY-SA 2.0

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'