Levend verleden van Serge Gainsbourg

5 bis rue de Verneuil in 2017. Foto: Tony Frank

Sinds de dood van Serge Gainsbourg in 1991 is er in zijn huis in de 5 bis rue de Verneuil niets veranderd. Meer dan 25 jaar na de dood van de kunstenaar keerde bevriend fotograaf Tony Frank er in het voorjaar van 2017 terug. Van de toen gemaakte foto’s heeft hij een boek gemaakt. En er is een tentoonstelling.

In de jaren zestig fotografeerde de Franse Tony Frank Serge Gainsbourg voor een nieuwe platenhoes. Het was het begin van een innige vriendschap die duurde tot de dood van de zanger. In die periode heeft Frank hem regelmatig vastgelegd in zijn studio, met zijn familie, tijdens concerten en in zijn huis in de 5 bis rue de Verneuil. 

Na Gainsbourgs dood heeft dochter Charlotte het huis gekocht en er niets aan veranderd. Alle meubels, alle spullen bleven op hun plek staan. Zelfs de peuken bleven in de asbak. Het zal voor fotograaf Frank een emotionele gebeurtenis zijn geweest toen hij er meer dan 25 jaar na de dood van zijn vriend terugkeerde. Dit keer legde hij het huis vast zonder zijn bewoner – en speelde niet Gainsbourg maar datgene wat hij achterliet de hoofdrol op Franks foto’s.

La Galerie de l’Instant in Parijs exposeert tot en met 29 juli 2018 foto’s van Tony Frank. Het zijn tweeluiken waarbij het interieur met en zonder zijn wereldberoemde bewoner is gefotografeerd.

Het boek Gainsbourg 5 bis rue de Verneuil, met de foto’s die onlangs van Gainsbourg interieur zijn gemaakt, is te bestellen via amazon.nl. Frank maakte ook een boek me6 60 foto’s van de zanger. Het is verkrijgbaar via La Galerie de l’Instant.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

5 bis rue de Verneuil toen Serge Gainsbourg nog leefde. Foto: Tony Frank

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'