Recept: Bourguignon sans bœuf

Een vegetarische versie van de Franse klassieker bœuf bourguignon? Het kan! Als vleesvervanger gebruik je eekhoorntjesbrood en kastanjechampignons. En de bruine saus? Die maak je dankzij een stukje pure chocolade.

-> Scroll down for the English text

Dit heb je nodig door 2 personen

 • 15 g gedroogde eekhoorntjesbrood, geweekt in warm water (bewaar het weekwater)
 • Klontje boter
 • 2 uien, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, geplet
 • 250 g kastanjechampignons, de grote in tweeën gesneden
 • 2 el. tomatenpuree
 • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
 • 2 eetlepels bloem
 • 250 ml rode wijn
 • zout en peper 
 • een heel klein stukje pure chocolade (1×1 centimeter)
 • 2 laurierbladeren
 • 1 kruidnagel in een thee-ei
 • 500 g wortelen, geschild en grof gesneden
 • drupje witte wijnazijn (facultatief)
 • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Aan de slag

Stoof de uien in de boter tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en de kastanjechampignons. Laat de champignons zo lang bakken totdat ze hun vocht hebben afgegeven. Voeg tomatenpuree en Provençaalse kruiden toe en roer door. Bestrooi met de bloem en laat even koken. Giet dan de wijn erbij en roer het geheel door. Voeg zout, peper en het stukje chocolade erdoor, alsook de laurierbladeren en de kruidnagel in het thee-ei (anders vind je de kruidnagel niet meer terug). Giet er de helft van het weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe. Laat een half uur heel zachtjes stoven.

Voeg de rest van het weekvocht en de wortelen toe en laat nog circa een kwartier stoven tot ze gaar zijn. Proef. Voeg zout en peper naar smaak toe. Is het te zoet? Giet er dan een drupje witte wijnazijn bij. En vind je saus te dun? Laat dan nog wat inkoken.

Dien op met aardappelpuree, rijst of tagliatelle. Strooi er voor het opdienen de peterselie over.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

© Tekst en foto: Monsieur Plusfours 2023

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Bourguignon sans bœuf

A vegetarian version of the French classic bœuf bourguignon? It’s possible! As a meat substitute, use porcini mushrooms and chestnut mushrooms. And the brown sauce? You make it thanks to a piece of pure chocolate.

Ingredients for 2 people

 • 15 g dried porcini mushrooms, soaked in hot water (keep the soaking water)
 • A knob of butter
 • 2 onions, finely chopped
 • 2 cloves of garlic, crushed
 • 250 g chestnut mushrooms, halved
 • 2 tbsp tomato puree
 • 1 tbsp herbes de Provence
 • 2 tbsp flour
 • 250 ml red wine
 • Salt and pepper
 • A very small piece of pure chocolate (1×1 cm)
 • 2 bay leaves
 • 1 clove in a tea infuser
 • 500 g carrots, peeled and roughly chopped
 • A drop of white wine vinegar
 • 2 tbsp finely chopped parsley

Instructions

Sauté the onions in the butter until soft. Add the garlic and chestnut mushrooms. Cook the mushrooms until they have released their moisture. Add tomato puree and herbes de Provence and stir. Sprinkle with flour and cook for a minute. Then add the wine and stir. Add salt, pepper, the piece of chocolate, bay leaves and the clove in the tea infuser (otherwise, you won’t find the clove again). Add half of the soaking water from the porcini mushrooms. Let simmer over low heat for half an hour.

Add the remaining soaking water and the carrots and let simmer for another 15 minutes until they are cooked. Taste and add salt and pepper to taste. If it’s too sweet, add a drop of white wine vinegar. If the sauce is too thin, let it reduce a bit longer.

Serve with mashed potatoes, rice or tagliatelle. Sprinkle with parsley before serving.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'