Maison Proust: belle époque-hotelervaring in hartje Parijs

Maison Proust is een eerbetoon aan de Franse literaire grootheid Marcel Proust. Het hotel, gelegen in het noordelijke deel van de Marais, ademt de sfeer van de belle époque.

Kunst en boeken

Vaak zit luxe in de details. In elke kamer of suite van Maison Proust vind je een fin-de-siècle portret, bijvoorbeeld van Jacques-Émile Blanche, de schilder die het wereldberoemde ‘Portret van Marcel Proust’ maakte. En wat dacht je van een bibliotheek met zevenhonderd uitgaven die voor het grootste deel van vóór 1922 dateren, inclusief een zeldzame editie van Prousts Du côté de Chez Swann uit 1914. Maison Proust opende onofficieel zijn deuren op 18 november 2022, de honderdste sterfdag van Proust, en mocht begin dit jaar zijn eerste gasten verwelkomen.

Crème de la crème van de binnenhuisarchitectuur

De twintigtal kamers en suites zijn elk ontworpen als eerbetoon aan een persoonlijkheid die de schrijver heeft beïnvloed. Jacques Garcia, de crème de la crème van de Franse binnenhuisarchitectuur, tekende voor de interieurs en de aankleding, met luxe materialen van Pierre Frey, Rubelli, Lelièvre en Edmond Petit.

Spa als pièce de resistance

Voor het pièce de resistance daalt de hotelgast af naar de laagste verdieping van het hotel. Hier bevindt zich een spa met een oriëntalistisch decor. De blikvanger is het zwembad, dat voor een uur per dag als privéruimte te reserveren is.

Op zoek naar de verloren tijd

Maison Proust is het derde hotel van Maisons Particulières Collection, het geesteskind van Sylviane Sanz en Yoni Aidan. Eerder openden ze al twee stadspaleisjes in de Franse hoofdstad: Maison Souquet, aan de rand van Montmartre, en Maison Athénée, op een steenworp afstand van de Opéra Garnier. Bij Maison Proust kunnen gasten zich nog meer onderdompelen in de luxueuze en elegante sfeer van de vroege 20e eeuw, terwijl ze op zoek gaan naar de verloren tijd.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023, foto’s: Benjamin Rosemberg

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'