Gouden elegantie: bezoek het gerestaureerde appartement van Madame du Barry 

In 1770 besloot Lodewijk XV zijn maîtresse, Madame du Barry, te verhuizen naar de tweede verdieping van Chateau de Versailles. Na een ingrijpende restauratie van meer dan 18 maanden heeft de woning, die zich op kleine afstand van de privé-appartementen van de koning bevond, afgelopen oktober, haar deuren heropend.

Privébinnentrap

De ‘Degré du Roi’ was een privébinnentrap in Chateau de Versailles die Lodewijk XV discreet toegang verleende tot de kamers van Madame du Barry. Open het metalen deurtje dat alleen de vorst mocht gebruiken en stap binnen in het veertien kamers tellende appartement, verspreid over bijna 400 m2.

Wit en goud

Op verzoek van Madame du Barry werden de hoofdvertrekken ingericht in wit en goud – het privilege van prinsen. De andere ruimtes bevatten een grote collectie veelkleurige meubelstukken en objecten die alle getuigen van de smaak van de 18e eeuw, maar die voor die tijd ook buitengewoon verfijnd en modern waren.

Lekkages

Het appartement was meer dan zeventig jaar niet gerestaureerd. De laatste restauratie vond plaats van 1943 tot 1947, toen een aantal werkzaamheden werden uitgevoerd en het appartement weer de inrichting kreeg die Madame du Barry in 1770 zou hebben gehad. Maar door lekkages, een vochtig binnenklimaat en sterke temperatuurwisselingen vroegen de ruimtes om een nieuwe restauratie. Daarbij wilde men voortborduren op de restauratie uit de jaren veertig en werden enkele inconsistenties gecorrigeerd.

Verguldsel opgepoetst

Zo werd het oude verguldsel in de belangrijkste kamers van het appartement schoongemaakt en gerestaureerd. Ook werd het ‘vorstelijk wit’ op de wanden opgefrist en kregen de stucwerkkroonlijsten een opknapbeurt.

Meubelstukken verhuizen

Tevens kreeg het appartement een nieuwe inrichting om de sfeer uit de tijd van Madame du Barry weer te geven. Het meubilair uit 1770, dat kenmerkend is voor de meest verfijnde stijlen uit de 18e eeuw, is nu over de hele wereld verspreid. Bij gebrek daaraan verhuisden stukken die afkomstig zijn uit de collecties van Chateau de Versailles en die in de tijd van Madame du Barry zouden zijn gebruikt, naar het gerestaureerde appartement. Ze zouden het best de alledaagse omgeving nabootsen waarvan de maîtresse van Lodewijk XV ooit zou hebben genoten. 

Nieuwe stoffen geweven

Tot slot zijn de stoffen voor bijvoorbeeld de groene damasten gordijnen en deurgordijnen in de eetkamer en bekleding voor stoelen opnieuw geweven. Kortom, de restauratie is buitengewoon grondig en met de hulp van vele vakspecialisten aangepakt. Alsof Madame du Barry binnenkort haar intrek zou nemen.

Nieuwsgierig geworden?

Het appartement is via een rondleiding te bekijken. Ga naar voor meer informatie naar chateauversailles.fr.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022; foto’s: D. Saulnier en T. Garnier voor Chateau de Versailles

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'