Parijs-expositie: Giovanni Boldini, schilder van de belle époque

Giovanni Boldini’s laatste retrospectieve tentoonstelling in Frankrijk was meer dan zestig jaar geleden. Maar vanaf 9 maart kunnen liefhebbers de werken van deze Italiaanse schilder weer bewonderen in het Petit Palais in Parijs, de stad waar hij furore zou maken.

In 1872 streek de Italiaanse schilder Giovanni Boldini (1842-1932) neer in Parijs. Hier groeide hij uit tot een van de bekendste portretschilders van de belle époque, de ‘gouden’ Franse periode van eind 19de eeuw tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Portrait de Miss Bell, 1903

Bruisende sfeer

Elke avond bezocht Boldini theaters en restaurants, altijd vergezeld van zijn potloden. De nachtelijke verlichting door de nieuwe elektrische verlichting fascineerde hem, evenals de onophoudelijke beweging van deze stad die nooit ophield. De schilderijen die hij van zijn schetsen maakte, zoals Scène de fête au Moulin Rouge, getuigen van de bruisende sfeer die de stad in die tijd in zijn greep had.

Scène de fête au Moulin Rouge, 1889

150 werken

Dit schilderij is te zien op een grote expositie die het Petit Palais wijdt aan deze kunstenaar. De bezoeker krijgt een rijk parcours van 150 werken gepresenteerd, variërend van schilderijen, tekeningen, gravures tot kostuums en modeaccessoires. Een must, zeker omdat de laatste retrospectieve tentoonstelling in Frankrijk meer dan zestig jaar geleden was.

Portrait de Georges Goursat, dit Sem, 1902

Giovanni Boldini (1842-1931), Les plaisirs et les jours, van 29 maart – 24 juli 2022 in Petit Palais, Parijs

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Jours tranquilles ou Jeune Femme au crochet, 1875

1 reactie op “Parijs-expositie: Giovanni Boldini, schilder van de belle époque

  1. mie says:

    Als ik op tijd in Parijs geraak, ga ik zeker eens kijken!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'