Yves Saint Laurent viert 60ste verjaardag in 6 Parijse musea

Op 29 januari 1962 presenteerde de toen 26-jarige Yves Saint Laurent zijn eerste eigen collectie. De rest is geschiedenis. Reden voor zes Parijse musea om elk in een tentoonstelling het werk van de ontwerper te verbinden met de eigen collectie. 

Op die gedenkwaardige dag, 29 januari, presenteren Centre Pompidou, Musée du Louvre, Musée d’Art Moderne de Paris, Musée d’Orsay, Musée National Picasso-Paris en Musée Yves Saint Laurent Paris samen een grote tentoonstelling op zes locaties. Centraal staat de relatie tussen Saint Laurents werk en de kunsten. 

Elk museum biedt een persoonlijke blik op de creatieve reis van Yves Saint Laurent, zijn carrière, leven en werk. Zo benadrukt Centre Pompidou de moderniteit van Yves Saint Laurents stijl en toont Musée National Picasso-Paris de invloed van de Spaanse schilder op het werk van de Franse couturier. Verder bewondert Musée d’Art Moderne de Paris Saint Lourents spel van kleuren, licht, materialen en ritmes. En focust Musée du Louvre op de voorliefde die de ontwerper had voor de kleur goud. 

We noemen ook Musée d’Orsay dat laat zien hoe Marcel Proust en zijn werk de ontwerper hebben geïnspireerd. En tot slot onthult Musée Yves Saint Laurent Paris verschillende archieven van het modehuis. Ze geven een nieuwe kijk op de modellen, het leven van het modehuis en het creatieve proces van de ontwerper.

Beeld: De Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent. Foto: Eric Koch / Anefo – Nationaal Archief

De tentoonstelling opent op 29 januari en is te zien tot en met 15 mei 2022. Musée National Picasso-Paris beëindigt zijn tentoonstelling al op 15 april.

© Monsieur Plusfours 2022

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'