Expositie belicht het Parijs van Marcel Proust

Marcel Proust, auteur van A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd), heeft het grootste deel van zijn leven in Parijs doorgebracht. Voor het eerst belicht een tentoonstelling de nauwe banden tussen de stad en de schrijver. Ook is het een fijne eerste kennismaking met diens werk.

De eerste keer

Hoe vier je de 150ste geboortedag van Marcel Proust, moet Musée Carnavalet hebben gedacht. Omdat het pas gerenoveerde museum zich richt op de geschiedenis van Parijs, lag het onderwerp voor de hand: de relatie van de schrijver met de lichtstad, waar het grootste deel van zijn leven zich afspeelde. Maar ook: de plaats van de stad in de romancyclus A la recherche du temps perdu. En dat laatste is, verrassend genoeg, niet eerder in een expositie aan bod gekomen. 

Niet alleen voor Proustianen

Is Marcel Proust, un roman parisien daarmee een tentoonstelling die zich vooral richt op Proustianen, oftewel degenen die Prousts werk al meerdere malen hebben gelezen? Volgens wetenschappelijk curator Anne-Laure Sol hoeven we daar niet bang voor te zijn. ‘We wilden een tentoonstelling maken die toegankelijk zou zijn voor iedereen, voor mensen die Proust alleen van een afstand kennen, zegt Sol. 

Kijken door de bril van Proust

In het eerste deel van de tentoonstelling verkent de bezoeker de Parijse wereld van Marcel Proust. Geboren en gestorven in Parijs, speelde het leven van de schrijver zich af in het hart van een zeer klein gebied. Het strekt zich uit van Parc Monceau tot Place de la Concorde, van Concorde tot Porte d’Auteuil, van Auteuil tot Bois de Boulogne en Place de l’Étoile.

Literaire roeping
Parijs speelde een beslissende rol in het ontwaken van Prousts literaire roeping. Zijn ontdekking van de Parijse artistieke en sociale kringen, de vriendschappen en (homoseksuele) liefdes die er ontstonden, versterkten de persoonlijkheid van de schrijver en leidden tot de openbaring van zijn roeping. Een kaart op de tentoonstelling toont de aanwezigheid van Marcel Proust in Parijs, zijn netwerken en zijn geliefde plekken in de stad.

Het fictieve Parijs

Geleidelijk treedt de bezoeker binnen in het fictieve Parijs dat Marcel Proust heeft gecreëerd. Dit tweede deel van de tentoonstelling volgt de opbouw van A la recherche du temps perdu en verschillende emblematische Parijse plekken. Het biedt een reis door Prousts werk en de geschiedenis van de stad, met de nadruk op de hoofdrolspelers van de roman. 

Zintuiglijke inleiding

Zo’n 280 werken zijn op de tentoonstelling samengebracht, van schilderijen, beeldhouwwerken, grafisch werk en foto’s tot architectuurmodellen, accessoires en kleding. Natuurlijk ontbreekt Prousts beroemde bed niet. Ook manuscripten en archiefdocumenten uit Franse en buitenlandse openbare en privé-collecties roepen het Parijse universum van de schrijver op. En talrijke fragmenten uit archieffilms, verfilmingen en geluidsopnamen van À la recherche du temps perdu zullen de bezoekers een zintuiglijke inleiding bieden tot de roman en de Proustiaanse wereld.

Marcel Proust, un roman parisien is tot en met zondag 10 april 2022 te zien in Musée Carnavalet, Parijs. 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2021

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'