Kijktip: Chansons!

Kun je een inspirerende tv-serie maken rondom het Franse chanson? In CHANSONS! (Liedjes) laten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps zien dat dat kan. Het plezier spat ervan af.

Parijzenaars die op straat meezingen met een bekend chanson. Het is een van de leukste onderdelen van deze vierdelige serie. Jong en oud – ze zingen in de eerste aflevering allemaal mee met Sous le ciel de paris van Edith Piaf. Ontroerend.

Wandelende muziekencyclopedie

Maar ook Rob Kemps ontroert. We kenden hem alleen als mister Snollebollekes, maar zijn muzikale voorkeur blijkt niet zozeer te liggen bij de feestmuziek die hij maakt. Nee, het Franse chanson is zijn Grote Liefde. Een liefde die hem ertoe zette er heel veel naar te luisteren en er heel veel over te lezen. 

Noem een chansonnier of een van zijn of haar liedjes en hij weet er iets over te vertellen. Alles kennis heeft hij opgeslagen. Vaak zie je Matthijs van Nieuwkerk in deze serie verbaasd kijken als Rob alweer een of andere anekdote of weetje presenteert. 

Verrassingen

De serie zit vol verrassingen. Zo blijkt er in Parijs een (privé)Musée Édith Piaf te zijn. En wordt op een Parijse middelbare school Jacques Dutroncs II Est Cinq Heures Paris s’eveille uit 1968 nog tijdens zangles gezongen. Kom daar in Nederland maar eens om. Voor alle andere surprises moet je gewoon gaan kijken.

Chemie

Wat een geweldig idee van BNNVARA om Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps deze serie samen in de lichtstad te laten opnemen. En dat allemaal omdat ze elkaar bij toeval in de schminkkamer van het programma Op1 ontmoetten en al snel in gesprek raakten. 

Het is de liefde voor het Franse lied die hen bindt. Maar het is ook de chemie. En vooral ook de ontwapende houding van Rob. Vanaf aflevering 1 hangt hij om Matthijs’ nek, geeft hem in zijn enthousiasme regelmatig een klap op de schouder. En als Matthijs het te kwaad krijgt bij het familiegraf van zijn favoriete zanger Charles Aznavour, geeft Rob hem een zoen op de wang. Alweer ontroerend. Hier staan twee vrienden, twee wapenbroeders voor het Franse chanson.

 

Kijk de afleveringen van CHANSONS! terug op npostart.nl.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2021; beeld: still uit CHANSONS!

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'