Terug van weggeweest: het ouderwetsche stuk zeep

De Rotterdamse Myrna Petter opende in 2015 haar online zeepwinkel Pettr. Inmiddels heeft een jonge generatie de zeepbar herontdekt.

‘“Mijn oma stopte altijd een stuk zeep tussen de lakens en de kleding. Dan rook het lekker.” Dat hoorde ik in de beginjaren vaak van mijn klanten,’ vertelt Myrna Petter. Maar zeep is tegenwoordig echt niet meer alleen iets van oma’s. Een jonge generatie heeft het stuk zeep ontdekt als vervanger voor het zeeppompje. Want: zo dragen ze bij aan een vermindering van de plastic afvalberg.

De start

Hoe is Myrna begonnen met haar winkel? Er zat geen vooropgezet plan achter, zegt ze. Uit haar jeugd kende ze de bekende Lux-zeep, maar dat was het ook wel. Later, tijdens vakanties, kocht ze altijd zeep. ‘Want in Nederland was het lastig te vinden.’ En zo kwam van het een het ander. In 2015 opende ze haar webshop Pettr. 

Ambachtelijk

In die zes jaar is er veel veranderd, vindt Myrna. Toen ze net begon was er bijvoorbeeld al zeepziederij Werfzeep. Een ‘zeepziederij’ is een mooi woord voor een bedrijf dat professioneel zeep maakt. Inmiddels heeft het een hoge vlucht genomen. ‘Je ziet allerlei jonge mensen nu biologische zeep maken. Het past ook bij terugkeer naar het ambachtelijke, het op kleine schaal producten maken.’

Klassiekers

Je ziet het terug in het brede assortiment van Pettr. Hier vind je klassiekers als de Portugese Musgo zeep (sinds 1887) of de ‘saunazeep’ van de Vaasan Aito zeepfabriek, waar al sinds 1886 zeep gemaakt wordt. Maar ook nieuwelingen als de eerdergenoemde Werfzeep en de Bloemenzeep van Veld & Vaas. 

Schoonmaakzeep

Behalve toiletzeep voor dagelijks gebruik heeft Myrna ook een keuze uit zeep voor huishoudelijk gebruik. Zo is er schoonmaakzeep van HelemaalShea, te gebruiken voor de afwas en het huishouden. ‘Ja, je kunt er zelfs je eigen waspoeder van maken. Handig daarvoor is een speciaal zeepbakje met rasp, ontworpen door een Rotterdamse designer,’ aldus Myrna.

Populair

Als we vragen wat nu heel populair is, antwoordt Myrna meteen: ‘Haarzeep! Er is zelfs een haarzeepconditioner.’ Shampoo in zeepvorm past ook weer in het verminderen van de plastic afvalberg. ‘Niet verwonderlijk is dan ook dat dit een jonge generatie aanspreekt.’

Pettr live

Myrna heeft deze webshop naast haar werk als psychiatrisch verpleegkundige. Maar omdat de winkel steeds beter begint te lopen, werkt ze inmiddels minder als verpleegkundige. Tot voor kort had ze ook een winkel aan huis, maar na een verhuizing sloot die haar deuren. Wil je toch graag de zeepbars in handen houden en eraan ruiken? Dat kan. Elke woensdag is Myrna met haar ‘zeepkar’ van 10 tot 18 uur in de Doelen Studio in Rotterdam te vinden.

© tekst: Monsieur Plusfours 2020; foto’s: Pettr zeepwinkel

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

10 reacties op “Terug van weggeweest: het ouderwetsche stuk zeep

 1. Marijchje Kremer says:

  Goed artikel, Myrna!! Mooi ontworpen, leuk om te lezen. En, laat me raden, die Rotterdamse designer, is het een zij en begint haar naam met een R ? 😉
  Plezier met je mooie werk/hobby en veel succes!
  Liefs en groetjes van Marijchje

 2. Myrna says:

  Dankjewel, leuk dat je meeleest! xx

 3. Ditty Cramer says:

  heel leuk! Ik denk dat ik eens op een woensdag richting Rotterdam ga 🙂
  want ik hou van neutrale geurtjes, dus wil ik even ruiken 👃

 4. Myrna says:

  Dankjewel, leuk dat je meeleest! xx

 5. Myrna says:

  leuk Ditty, van harte welkom! 🙂

 6. Joke says:

  Heel veel succes met je zeepjes Myrna
  Groet van je vroegere meester en juf.

 7. Myrna says:

  Haha wat grappig om jullie hier te treffen, groetjes terug!

 8. Myrna says:

  Dankjewel, leuk dat je meeleest! xx

 9. Willemine Wachtmeester says:

  Hallo Myrna!
  Deine Mutter hat mir deine Webseite durchgegeben und habe jetzt von deinem Erfolg gelesen!
  Super! Weiter so!
  Ich bin inzwischen auch soweit, dass ich selbst Waschpulver für meine Wäsche herstelle!
  Weiterhin viel Erfolg!
  Deine weit entfernte Verwandte aus Deutschland Mietze

 10. Myrna says:

  Danke Mietze und schön von dich zu hören!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'