TV-tip: 100 jaar Britse buurtsuper

In de nieuwe BBC-serie Back in time for the Corner Shop is te zien hoe een gezin vanaf de 19e eeuw tot en met de jaren ’60 een buurtsuper bestiert.

Wie herinnert zich nog de fantastische BBC-serie Back in time for dinner? Hierin zagen we hoe de Britse keuken zich vanaf de jaren ’40 tot en met de jaren ’90 heeft ontwikkeld. De insteek was origineel: een gezin nam plaats in een huis dat steeds geheel historisch verantwoord was ingericht volgens periode waarin de aflevering speelde. 

En ondertussen leverden de gezinsleden commentaar op het dagelijkse menu. Ook zagen we hen worstelen met het bereiden van gerechten. Nu is er de nieuwe serie Back in time for the Corner Shop, gewijd aan honderd jaar geschiedenis van de Britse buurtsuper.

Victoriaanse buurtwinkel

Het concept is hetzelfde als Back in time for dinner. Ook nu draait het om een gezin: vader Dave (57), moeder Jo (50), hun 21-jarige zoon Sam, dochter Olivia (16) en hun jongste zoon Ben (13). In de eerste aflevering nemen de familieleden hun intrek in een Victoriaanse buurtwinkel. 

Wat viel op?

Door het ontbreken van een koelkast brachten leveranciers een paar keer per dag verse melk. En omdat er nog geen melkflessen bestonden, namen klanten de zuivel mee in zelf meegebrachte kannen. Voor kopzorgen zorgde ook de homemade jam. Die werd op een vetvrij vel papier geschept, de zijkanten werden bij elkaar gepakt en als een pakketje met een draadje samengebonden. 

De suiker kwam de winkel binnen als een suikerbrood, een klomp suiker in de vorm van een kegel. De winkelbediende moest dan steeds het witte goedje met een apparaat van de kegel schrapen. 

Boter karnen

Niet alleen de jam werd zelf gemaakt, ook de boter werd gekarnd. En pickled eggs en koekjes waren eveneens homemade. De gedachte erachter: op alles wat zelf bereid werd, maakte je meer winst. 

Later in deze aflevering was wel te horen hoe winkeliers soms smokkelden: er werd kalk aan het brood toegevoegd zodat het zwaarder woog (heel vies, als we de gezinsleden mogen geloven). Verder werden gebruikte theebladeren gedroogd en aan de te verkopen thee toegevoegd…

Ingeblikte perziken

Begin 1900 deden ook kant-en-klare, voorverpakte producten hun intrede. Denk aan ingeblikt fruit, zoals perzik, peer en ananas. En vanaf 1902 komt marmite in de winkelschappen. Zo doen de merken langzaam hun intrede in de winkel. 

Biertje?

Nog een paar bijzonderheden: voor een vers getapt biertje kon je ook in buurtwinkel terecht. Om meteen hier te nuttigen of mee te nemen in een kan. En voor de Edwardianen die om hun gezond gaven, maakten winkeliers geneeskrachtige tonics.

Oorlogstijd

De eerste wereldoorlog, die in 1914 begon, miste zijn effect niet op de winkelvoorraad. Zo had de buurtwinkel in het een na laatste oorlogsjaar bijna geen voorraad meer. En omdat er steeds minder grondstoffen beschikbaar waren, werd brood gemaakt van aardappelmeel. Maar eind 1918 was het feest: de oorlog was voorbij. En dat werd in de buurtwinkel met de klanten gevierd.

© tekst: Monsieur Plusfours 2020; foto op homepage: David Wright / Corner Shop / CC BY-SA 2.0

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Alle afleveringen van Back in time for dinner zijn te zien op YouTube

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'