Instagramtip: De schoenenfluisteraar


Een te groot of te klein gekocht vintage paar schoenen aanpassen? De Britse Lee Morisson geeft op zijn Instagram-account en YouTube-kanaal uitgebreid uitleg en tips.

Het instagram-account Bespoke Addict van de Britse Lee Morisson is een walhalla voor liefhebbers van klassieke schoenen. Maar Morisson gaat verder dan het plaatsen van plaatjes van zijn grote vintage schoenenverzameling (zo’n 150 paar). Hij laat ook zien hoe hij zijn gekochte schoenen passend maakt en in vorm brengt.

Dat zit zo. Morisson koopt zijn – veelal bespoke – schoenen bijna altijd tweedehands. Hij laat zich daarbij meer leiden door de schoen en minder door de maat. En dus koopt hij ze vaak iets te groot of te klein. En zijn ze wel passend, dan staat vaak de (bredere) ’voet’ van de vorige eigenaar erin en moet het schoeisel wat nauwer gemaakt worden. Op Instagram doet hij hiervan verslag, en op zijn YouTube-kanaal geeft hij uitgebreid uitleg en tips.

Strijkbout
Schoenen die te groot zijn, maakt hij passend door ze met een hete strijkbout en een natte handdoek te ‘strijken’. Daardoor krimpt het leer. Andersom weet hij te krappe schoenen groter te maken met houten spanners en een arsenaal aan schroevendraaiers en keukengereedschap. Hij haalt alles uit de kast om een wig te drijven tussen de spanners.

Fascinerend is het om Morisson bezig te zien. En ook inspirerend. Inmiddels heb ik zelf ook al een beetje ervaring in het kleiner en groter maken van mijn bescheiden vintage schoenencollectie.

Uren arbeid
Maar Morisson gaat nog veel verder. Met engelengeduld vervangt hij bijvoorbeeld kapot stikwerk. Ook verwijdert hij plooien en beschadigingen door de schoenen met schuurpapier te lijf te gaan. Dat klinkt allemaal ongelooflijk bewerkelijk – en dat is het ook. Een paar vergt algauw 40 uren arbeid. Maar deze schoenenfluisteraar deinst niet terug voor een beetje kapotte of versleten schoen. Als de basis maar in orde is.

Kapperszaak
Morisson heeft een kapperszaak in Nottingham. Omdat hij in Brighton woont, heeft hij ook in Nottingham een woning. Daar stalt hij zijn schoenenverzameling, om zijn vrouw en dochter te ‘sparen’. Dat vertelt hij aan de Finse mens style website Keikari.com. Behalve schoenen verzamelt hij ook vintage bespoke pakken van Savile Row (hij heeft er zo’n 30, ook allemaal aangepast aan zijn maat), stropdassen (zo’n 1000) en vele handschoenen, hoeden en paraplu’s. En omdat hij steeds heen en weer reist tussen beide steden, bezit hij ook een indrukwekkende collectie reistassen van exotische leersoorten (en eveneens met veel liefde gerestaureerd).

Tussen de klanten door

Je ziet Morisson op zijn Instagramfoto’s altijd in zijn kapperszaak bezig met zijn schoenen. Heel slim. Het is een prachtige bezigheid tussen alle klanten door te doen. En het heeft hem inmiddels een bewonderenswaardige collectie opgeleverd. En vele tips waar anders bespoke addicts hun voordeel mee kunnen doen.

Disclaimer

Soms kan het ook helemaal misgaan met het stomen. Een paar soepele leren schoenen met een struisvogelprint veranderden na een stoomsessie in stug, glad leer. Bovendien veranderde de cognackleur in een donkerbruin. Oeps. Gelukkig betrof het een koopje uit de kringloopwinkel. Maar toch.

© Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'