Film ‘Colette’ schetst levendig beeld van Parijse belle époque

Altijd al afgevraagd wie er achter de Franse schrijfster, mimespeelster, actrice en journaliste Colette schuilgaat? Dan biedt de gelijkname film een levendige introductie.

Deze biopic schetst de misschien wel belangrijkste fase uit het leven van Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954), namelijk de periode vanaf haar huwelijk met de veertien jaar oudere Henry Gauthier-Villars, bijgenaamd Willy, tot haar scheiding dertien jaar later. Van een provinciaals achttienjarig meisje groeit ze uit tot een volwassen en voor die tijd vrijgevochten vrouw. En ook nog eens bekend in heel Frankrijk.

Die bekendheid heeft ze mede te danken aan haar vier semi-autobiografische romans over de tiener Claudine. Haar man Willy denkt dat het eerste deel wel zou aanslaan bij de mannelijke lezers. Maar het zijn juist vrouwen die de eerste en volgende delen, waarin erotiek niet wordt geschuwd, met rode oortjes verslinden. Ze gaan zich zelfs als hun heldin in zwarte jurkjes met witte kragen kleden en laten hun haar in een bobkapsel knippen. Ook de commercie springt erop in door Claudine-zeep, parfum en wat al niet meer uit te brengen. 

Opgesloten

Maar de omstandigheden waaronder deze romans ontstaan zijn niet altijd even aangenaam. Literair entrepeneur Willy ontdekt het schrijftalent van zijn vrouw, maar publiceert de Claudine-boeken onder zijn  naam – omdat ze dan beter zouden verkopen. Het levert hem roem en dik gevulde zakken op. Ondertussen sluit hij zijn vrouw af en toe op in haar kamer om haar te dwingen een nieuwe titel af te leveren.

Volwassen

Als blijkt dat haar man de rechten van de boeken heeft verkocht, breekt er iets bij Colette. Bovendien wil ze graag onder haar eigen naam publiceren. Ze zijn dan al uit elkaar gegroeid en hebben ieder seksuele escapades. Maar belangrijker nog: Colette is volwassen geworden en zet haar leven nu naar eigen hand. Een scheiding is onontkomelijk.

Elektrisch licht

Colette is een film voor Parijsliefhebbers en met een aanstekelijk joie de vivre. Het enige jammere eraan is dat er Engels wordt gesproken. Frans zou zoveel beter passend zijn geweest. Maar voilà, we krijgen een mooi beeld van de Franse belle époque voorgeschoteld, inclusief nieuwheden als elektrisch licht. Hoofdpersoon Colette past daar naadloos in die moderne tijd.

Beeld: Still uit Colette.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2019

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'