Op de draaitafel: After you’ve gone

Honderd jaar geleden was ‘After you’ve gone’, gezongen door Marion Harris, de best verkopende 78-toerenplaat in de Verenigde Staten.

Dat schrijft Helen Brown in FT Weekend van 29 en 30 december 2018. Het liedje werd in 1918 geschreven door het zwarte vaudevilleduo Turner Layton en Henry Creamer. Waarschijnlijk hadden zij ook een versie opgenomen, maar het was, aldus Brown, Marion Harris die het lied tot een succesnummer maakte. Schellakplaten waren in de afgelopen twintig jaar betaalbaarder en dus populairder geworden. Zo kochten Amerikanen tegen het jaar 1919 meer dan 25 miljoen lp’s.

En hoe ging het verder met ‘After you’ve gone’? Pas in 1927 kwam er een nieuwe, meer soulachtige versie uit, gezongen door Bessie Smith. Weer twee jaar later bracht Louis Armstrong zijn interpretatie ter ore, en in 1936 zou Django Reinhardt er een versie van uitbrengen. Daarna zouden nog vele andere versies volgen – ook nu nog. Het lied is niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis.

Marion Harris zingt After you’ve gone (1918)

Bessie Smith zingt After you’ve gone (1927)

Louis Armstrong zingt After you’ve gone (1929)

Django Reinhardt speelt After you’ve gone (1936)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'