Recept: snelle doordeweekse schotel met spruitjes, krieltjes en ontbijtspek

Weinig tijd om te koken? Dan is deze schotel met spruitjes, krieltjes en ontbijtspek een uitkomst.

Eerder bespraken we hier Simplissime van Jean-François Mallet. In dit ‘allermakkelijkste kookboek van de wereld’ vind je op elke linkerpagina de foto’s van de ingrediënten en het ultrakorte recept, en op rechterbladzijde een foto van het eindresultaat. Het is een succesformule geworden. Mallet heeft inmiddels al vele andere titels aan zijn serie toegevoegd.

Ook copycats hebben deze formule ontdekt. Zo verscheen afgelopen voorjaar Legume; la bible super facile (De allermakkelijkste groentebijbel) van Mister Cook. Een fijn boek, met recepten voor bijvoorbeeld salades, borrelhapjes, pasta’s, soepen en ovengerechten.

We probeerden Mister Cooks recept voor spuitjes met ontbijtspek, en met succes. Hieronder het recept in iets aangepaste vorm. We voegden krieltjes toe om er een complete maaltijd van te maken.

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en doormidden gesneden
  • 300 gram krieltjes, ongeschild en doormidden gesneden (snijd grote krieltjes in drieën)
  • 100 ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 20 cl slagroom (eventueel te vervangen door volle melk)
  • 20 cl water
  • 1 volle eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • peper en zout

Aan de slag

  • Verhit de olie in een braadpan en voeg de spruitjes en het ontbijtspek toe. Laat 5 minuten zachtjes bakken; roer af en toe om.
  • Kook ondertussen in een aparte pan de krieltjes gaar.
  • Meng slagroom, water, mosterd, tijm, zout en peper in een kom en voeg het mengsel toe aan de spruitjes. Laat ca 20 minuten koken, of  tot de spruitjes gaar zijn.
  • Giet de krieltjes af, meng ze door de spruiten en serveer het gerecht in een mooie schaal.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

© tekst en foto: Monsieur Plusfours 2019; bron: Legume; la bible super facile

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'