Frankrijk heeft een kookboek bestseller: Simplissime

Simplissime 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frankrijk is in de ban van een kookboek: Simplissime. Vrij vertaald: ‘heel eenvoudig’. Kok, kookboekenschrijver en foodfotograaf Jean-François Mallet schreef deze dikke pil (bijna 2 kilo zwaar), die nu in het Nederlands is vertaald als ‘Het allermakkelijkste kookboek ter wereld’. Van dit boek, in september 2015 in Frankrijk gepubliceerd, waren er in april al 250.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Mallet rook het succes en bracht dit voorjaar een tweede deel uit: SimplissimeLe livre de cuisine light le + facile du monde. Een derde deel, gewijd aan desserts, verschijnt in augustus. En een vierde deel met recepten voor chique diners komt uit in oktober. Wat is het succes van Simplissime (dat onmiskenbaar de Franse achtergrond van de auteur verraadt)? 

Wie de beide delen van Simplissime openslaat, zal niet meteen verrukt zijn van de grafische vormgeving. Het doet een beetje goedkoop aan. Op de linkerpagina staan steeds de foto’s van de ingrediënten en het recept; rechts een grote foto van het eindresultaat. De teksten zijn in een heel grote letter afgedrukt.

Gebruik je het kookboek wat langer, dan blijken de foto’s van de ingrediënten toch wel heel makkelijk in het gebruik: in één keer zie je wat je voor het recept nodig hebt. En doordat het eindresultaat (meestal) op een rechterpagina staat, kun je het kookboek als een ‘catalogus’ doorbladeren: waar heb je vandaag trek in? De gerechten zijn zonder enige opsmuk gepresenteerd; op de foto’s is een gevouwen theedoek, een mooi bord noch een ’gezellig’ tafelkleed te bekennen. Alle aandacht gaat uit naar het gerecht.

Simplissime 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franse klassiekers

De recepten in het eerste deel van Simplissime geven de achtergrond van Millet weg: veel Franse klassiekers, zoals lapin à la moutarde, daube provençale, boeuf bourguignon en verschillende recepten met foie gras. Is het daarmee een klassiek Frans kookboek? Nee, want sommige recepten hebben een hedendaagse tintje, zoals het gebruik van hooi. Over het algemeen ademt het boek een zekere tijdloosheid. Vegetariërs hebben er niet veel aan omdat vrijwel alle gerechten vlees of vis bevatten.

Simplissime 3

Superfood

Het tweede deel, Le livre de cuisine light le + facile du monde, ademt veel meer de tijdsgeest: recepten bevatten bijvoorbeeld blauwe bessen (superfood), quinoa (ook een superfood), hooi (daar is-ie weer), bloemkool (tabouleh!) en bij alle recepten staat vermeld of ze gluten- en/of lactosevrij zijn. Maar ook een Franse klassieker als clafoutis (hier met heel weinig eieren, heel weinig melk en wel weer amandelpoeder) vind je in het kookboek terug. De receptuur is over het algemeen wat spannender dan in deel een.

Zes ingrediënten 

Elk recept telt maximaal zes ingrediënten (plus peper en zout). Soms is dat wat weinig. In de boeuf bourguignon geeft een laurierblad extra smaak, maar dan komt het aantal ingrediënten op zeven. Tijm erbij is eveneens een goed idee. Het kruid staat wel op de foto met het eindresultaat, maar niet in het lijstje ingrediënten. Als kok moet je soms dus even opletten en je eigen intuïtie volgen.

In recensies op Amazon.fr werd overigens een paar keer gemopperd over de kooktijden: die zouden soms aan de te korte kant zijn. Ik heb daar zelf bij het maken van verschillende gerechten geen last van gehad.

Simplissime 4

Is het wat?

Ja, voor wie doordeweeks niet weet wat te koken, bieden beide delen van Simplissme genoeg inspiratie. De meeste ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar (behalve dan de gevulde soesjes, waarvoor kant-en-klare chouquettes nodig zijn, maar die kun je ook zelf maken). En de meeste ingrediënten zijn niet al te kostbaar (behalve die met foie gras). En het belangrijkste: alles is héél eenvoudig – en snel – te maken.

De receptuur is zo kort en krachtig opgeschreven, dat iedereen die een beetje Frans spreekt met de originele editie prima uit de voeten kan. Bovendien staan alle ingrediënten met een foto afgebeeld, inclusief de benodigde hoeveelheden. En anders is er nog altijd de Nederlandse vertaling van het eerste deel.

Simplissime: Le livre de cuisine le + facile du monde, Jean-François Mallet, Hachette, 19,95 euro

Simplissime light: Le livre de cuisine light le + facile du monde,  Jean-François Mallet, Hachette, 19,95 euro

Het allermakkelijkste kookboek ter wereld, Jean-François Mallet, Kosmos, 27,95 euro

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016

SMAAKT DIT NAAR MEER? MELD JE DAN AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

1 reactie op “Frankrijk heeft een kookboek bestseller: Simplissime

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'