Kasteelvrouwe Emmy: een avontuurlijk leven in Frankrijk

In haar gelijknamige tv-serie deelt kasteelvrouwe Emmy haar avonturen in Chateau des Chauvaux. Haar dagen besteedt ze niet alleen aan het verwennen van gasten, maar ook aan het restaureren van het kasteel en het schrijven van een boek. Binnen haar eigen koninkrijk leeft ze haar Franse droom. Tijdens een interview met Monsieur Plusfours blikt ze vooruit op de start van de nieuwe tv-serie die op 13 augustus begint.

‘Mijn gasten zitten nog te ontbijten,’ fluistert Emmy Postma aan de telefoon. Of we onze belafspraak kunnen verschuiven. Wanneer we het rond het middaguur nog eens proberen, wordt er niet opgenomen. Vijf minuten later belt de kasteelvrouwe terug. ‘Mijn gasten zijn net vertrokken,’ zegt ze opgewekt. ‘Het duurde allemaal wat langer.’

Rondleidingen voor bezoekers

‘Het plaatselijke office du tourisme kwam met het leuke idee om hier op het buitenterrein rondleidingen te organiseren, met een Franse historicus als gids. Niet zo gek natuurlijk, want het is ook een oud kasteel, en daarmee een perfecte locatie. Zodadelijk staat er weer een gepland, dus ik moet snel het grasveld nog even fatsoeneren.’ 

De volgende dag komen er een paar Nederlandse bezoekers langs. Emmy zal dan persoonlijk de tour verzorgen, die zowel binnen als buiten plaatsvindt. ‘Daarna drinken we gezellig een wijntje. Gasten die hier logeren, kunnen altijd op verzoek een rondleiding krijgen. Dus ja, de zomerdrukte is in volle gang bij Chateau des Chauvaux. Volgende week zit mijn agenda écht bomvol; dan moet ik keihard aan de slag.’

De verbouwing is nooit klaar

In december 2018 kocht Emmy Chateau des Chauvaux, terwijl haar echtgenoot Rutger ervoor koos om in Nederland te blijven. De Ik vertrek-aflevering, waarin de kijkers haar verhuizing naar de Dordogne konden volgen, smaakte naar meer. Omroep Max benaderde haar, en zo ontstond het idee voor de reality-serie Kasteelvrouwe Emmy. Daarin was te zien hoe het dak – zo lek als een mandje – werd vernieuwd. ‘Aan de binnenkant moet het dak nog afgewerkt worden, maar dat komt wel. Ook de buitengevel aan de voorkant is aangepakt. En ik ben nu bezig met het opknappen van de vierde kamer, waarvoor ik dit voorjaar gelukkig veel hulp heb gehad.’ 

Hoe groter, hoe beter

Natuurlijk had ze iets kleins kunnen kopen, maar Emmy koos bewust voor een ruim huis. ‘Ik wilde graag een bed & breakfast beginnen, zodat ik nog wat inkomen kon genereren. En ik denk altijd: hoe groter, hoe beter,’ voegt ze er lachend aan toe. Maar dan weer serieus: ‘Ik heb nog een aanbouw, de grande cuisine, daar zat vroeger de keuken. Daar lekt het dak nog steeds, dus ik wil dat graag laten vernieuwen. Het zou jammer zijn als dit deel van het kasteel verpaupert. Dit is het volgende grote project.’

Schrijven aan een boek

Ondanks de drukte werkt de voormalige verpleegkundige momenteel aan een boek, genaamd Kasteeldroom: Mijn avonturen in Frankrijk. Direct na de uitzending van Ik vertrek ontving ze al aanbiedingen van verschillende uitgeverijen om haar verhaal te publiceren. ‘Kennelijk heeft deze uitzending iets losgemaakt bij mensen – misschien omdat ik in mijn eentje een behoorlijk verwaarloosd kasteel heb gekocht. Sommigen noemen het een bouwval, maar dit kasteel dreigt echt niet zomaar in te storten, hoor,’ verzekert ze.

Ook foto’s en recepten

In haar boek beschrijft ze hoe ze tot de beslissing kwam om het kasteel te kopen. ‘Het heeft ongetwijfeld te maken met dingen uit mijn jeugd. Ik was al op jonge leeftijd vrij eigenzinnig. Het is belangrijk om je eigen pad te volgen, anders word je ongelukkig.’ Naast verhalen zal de lezer in het boek ook recepten en foto’s vinden. ‘Kasteeldroom moet eind dit jaar verschijnen, maar ik weet niet zeker of ik dat ga halen. Het is lastig om er nu genoeg tijd voor te vinden.’

Eigen koninkrijkje

‘Ik woon op het platteland, niet in de stad waar het altijd druk is en waar mensen iets van je willen, of juist niet. Of waar het lastig is om een parkeerplaats te vinden. Hier kan ik mijn auto overal kwijt. En er is niemand die bijvoorbeeld tegen je zegt: houd je honden bij je. Het feit dat dit mijn terrein is vind ik fijn, het is mijn eigen kleine koninkrijkje.’

Nieuwe opnames

Echtgenoot Rutger woont op zijn boot en werkt ook nog altijd in Nederland als tandarts. ‘Maar voor de opnames van Kasteelvrouw Emmy is hij veel in Frankrijk geweest. Natuurlijk is het lastig dat hij zover weg woont, maar het is wat het is.’ Omgekeerd was Emmy afgelopen jaar en ook dit voorjaar veelvuldig in Nederland omdat haar zoon Wisse herstelde van een ernstig motorongeluk. De kijker is daar in de tweede serie van Kasteelvrouwe Emmy getuige van. 

‘Al is dit ongeluk alweer een jaar geleden, het blijft een moeilijk onderwerp. Ik ben dankbaar dat Wisse het overleefd heeft. Het is ook een wonder,’ zegt Emmy met een diepe zucht, ‘dat hij zo goed hersteld is. Wel heeft hij blijvend letsel eraan overgehouden, want hij kan een arm niet meer gebruiken. Dat is wel heel heftig.’ 

Maar in de tweede serie, die drie afleveringen telt, is nog veel meer te zien. Het leukste vindt Emmy het gekostumeerde bal in de stijl van Joséphine en Napoleon. 

Blije gasten

‘Ach,’ besluit Emmy het gesprek, ‘we ontmoeten zoveel bijzondere gasten. Zo ontvingen we vorig jaar een stel dat hier graag wilde exposeren. En wat denk je: dit jaar heeft die expositie in een van de bijgebouwen plaatsgevonden. We trekken leuke, blije mensen aan die allemaal enthousiast zijn over het kasteel. Hun aanwezigheid inspireert mij ook weer. Wie weet wat voor mooie dingen er nog meer in het verschiet liggen.’

Kasteelvrouwe Emmy kun je zien vanaf zondag 13 augustus om 21.20 uur bij MAX op NPO 1. Kijk eerdere afleveringen terug.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; foto’s Elvin Boer/MAX

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

1 reactie op “Kasteelvrouwe Emmy: een avontuurlijk leven in Frankrijk

  1. Marieke Bootsma says:

    Ik vind het heel dapper dat Emmy dit avontuur is aangegaan.
    Respect

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'