Op de draaitafel: de zachtaardige stem van Albin de la Simone

Monsieur Plusfours is al jaren een groot liefhebber van Albin de la Simone. Na het muzikale album Happy end, gemaakt tijdens de coronapandemie, heeft de Franse zanger zijn woorden weer gevonden. De titelsong van zijn nieuwe lp Les cent prochaines années (De volgende 100 jaar) is nu al een klassieker.

Albin de la Simone (1970) is een veelzijdig kunstenaar die zich niet makkelijk in een hokje laat stoppen. Hij is zanger, songwriter, muzikant en tekenaar. Hij begint zijn carrière als componist en jazzpianist en schrijft eind jaren ’90 zijn eerste liedjes. In 2003 geeft hij zijn eerste concerten als zanger en brengt hij zijn eerste album uit.

Louis de Funès en postzegels 

In de daaropvolgende jaren maakt hij nog eens zes albums, produceert, arrangeert en werkt mee aan albums van collega’s. Maar hij maakt ook verrassende uitstapjes, zoals het ontwerpen van de merchandising voor een Louis de Funès-tentoonstelling en twee postzegels. Kortom, hij is een duizendpoot, altijd bezig, altijd aan het zingen, met een zachtaardige stem die gevoelig en wat hees is.

Corona

Totdat de coronapandemie opkomt. Hij heeft geen behoefte meer om te luisteren naar zangers die in het Frans over hun leven vertelden, zegt hij op addict-culture.com. Hij verlangt alleen nog naar muziek, om zo ‘zachtjes begeleid te worden in wat we doormaakten’. Daaruit komt in 2021 het muzikale album Happy end voort, met het prachtige ‘Il pleut’ (Het regent).

‘Papa, we willen tekst’

Gelukkig keert de behoefte om liedjes te schrijven terug, juist door het tekstloze Happy end. Tijdens vele fietstochten wordt hij geobsedeerd door deze melodieën, alsof ze zeggen: ‘Papa, we willen tekst’, vertelt hij op addict-culture.com. Zo ontstaat zijn nieuwste album Les cent prochaines années. Neem de tijd om zijn – bijna tijdloze – muziek te ontdekken. Na elke luisterbeurt geven de liedjes steeds meer prijs en wordt de muziek steeds mooier.

Ontdekt het album via Spotify.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; omslag album Les cent prochaines années (de zanger op jonge leeftijd in de armen van zijn moeder); foto zanger: Olympedpnt, CC BY-SA 4.0

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'