Ontdek het zomerhuis van interieurontwerper Enrica Stabile in de Provence

Als je verlangt naar de zomer, dan moet je het Franse zomerhuis van Enrica Stabile bekijken. Enrica is een Italiaanse interieurontwerper en antiekhandelaar met verschillende interieurboeken op haar naam. Haar tweede huis in de Provence ademt een laisser-faire sfeer, waar je op een lome dag wilt neerstrijken. In een exclusief interview vertelt ze over haar inspiratiebronnen.

-> Scroll down for the English text

In de jaren zeventig begon Enrica samen met haar zus Elisabetta met het ontwerpen en produceren van een kleine prêt-à-porter collectie. Geheel passend in de tijdgeest was de kleding geïnspireerd op het Victoriaanse tijdperk. ‘Onze stijl was bewust ouderwets en vrouwelijk,’ vertelt Enrica in een interview met Monsieur Plusfours. Toen in de jaren tachtig het minimalistische modebeeld opkwam, besloten de twee zussen over te stappen op interieurdecoratie. ‘We waren altijd er al door gepassioneerd.’

Het nuttige en het aangename

In Milaan openden ze L’Utile e il Dilettevole (Het nuttige en het aangename). Enrica noemt het een conceptstore avant la lettre. ‘Het is ontworpen als een huis, niet als een winkel. Hier combineren we meubels, kleuren en patronen van luxueuze stoffen met eenvoudig linnen, geïnspireerd door het Engelse platteland en de lichte kleurpaletten van Frankrijk en Zweden.’

Joie de vivre

Hoewel Italiaanse laat Enrica zich graag inspireren door de Franse stijl en het joie de vivre. Deze voorliefde bezegelde ze begin jaren negentig met de aankoop van een tweede huis in de Provence. ‘Ik houd van het heldere licht en de pastorale landschappen.’

Directoire-stijl

Wie haar huizen bekijkt, ziet een voorliefde voor de Directoire-stijl en alle jaren tussen Napoleon III en de Edwardiaanse tijd. Niet verwonderlijk dus dat Enrica de Franse ontwerper Madeleine Castaing tot een van haar grote inspiratiebronnen rekent. ‘Maar ik houd ook van John Colefax vanwege zijn baanbrekende gebruik van patronen en textiel, van Frederic Mechiche vanwege zijn mix van exotische en Franse stijlen en van Jaime Parladé, een geweldige Spaanse decorateur die eenvoudig en tijdloos chic is.’

Ultieme stylingtip

Voor Enrica is sfeer het belangrijkste in een interieur. Het moet kleurrijk, comfortabel en ingetogen zijn. Ze laat zich graag verrassen door onverwachte details. Haar ultieme stylingtip? ‘Wees moedig en niet bang, volg je gevoel bij het vinden van de perfecte de perfecte mix in je interieur.’

Enrica’s passie voor haar werk blijft onverminderd, ook al kon ze al lang stoppen met werken. ‘Ik haal nog steeds veel energie uit nieuwe projecten en uit alle interessante mensen die ik hierbij ontmoet.’

Volg Enrica Stabile op Instagram

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023, foto’s: solamentegiovedi.com

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Discover interior designer Enrica Stabile’s summer house in Provence

If you’re longing for summer, then you should take a look at Enrica Stabile’s French summer house. Enrica is an Italian interior designer and antique dealer with several interior books to her name. Her second home in Provence exudes a laissez-faire atmosphere, where you want to settle on a lazy day. In an interview, she talks about her sources of inspiration.

In the 1970s, Enrica started designing and producing a small prêt-à-porter collection with her sister Elisabetta. The clothing was inspired by the Victorian era, fitting perfectly with the zeitgeist of the time. ‘Our style was consciously old-fashioned and feminine,’ Enrica tells in an interview. When minimalist fashion came into vogue in the 1980s, the two sisters decided to switch to interior decoration. ‘We’ve always been passionate about it.’

L’Utile e il Dilettevole

In Milan, they opened L’Utile e il Dilettevole (The useful and the delightful). Enrica calls it a concept store avant la lettre. ‘It’s designed like a house, not a shop. Here, we combine furniture, colors, and patterns of luxurious fabrics with simple linen, inspired by the English countryside and the light color palettes of France and Sweden.’

Joie de vivre

Although Italian, Enrica likes to be inspired by the French style and joie de vivre. She sealed this fondness in the early 1990s with the purchase of a second home in Provence. ‘I love the bright light and pastoral landscapes.’

Directoire style

Those who look at her houses see a fondness for the Directoire style and all the years between Napoleon III and the Edwardian era. So it’s no wonder that Enrica counts the French designer Madeleine Castaing among her great sources of inspiration. ‘But I also love John Colefax for his groundbreaking use of patterns and textiles, Frederic Mechiche for his mix of exotic and French styles, and Jaime Parladé, a great Spanish decorator who is simple and timeless chic.’

Ultimate styling tip

For Enrica, atmosphere is the most important thing in an interior. It should be colorful, comfortable, and understated. She likes to be surprised by unexpected details. Her ultimate styling tip? ‘Be brave and not afraid, follow your feelings in finding the perfect mix in your interior.’

Enrica’s passion for her work remains undiminished, even though she could have stopped working long ago. ‘I still get a lot of energy from new projects and all the interesting people I am lucky enough to meet.’

1 reactie op “Ontdek het zomerhuis van interieurontwerper Enrica Stabile in de Provence

  1. Helmi Wakkie says:

    really beautiful

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'