Een ‘pipi’ doen op het mooiste openbare toilet van Parijs

Inès de La Fressange, dé Parisienne bij uitstek, schreef in haar gids La Parisienne dat het openbare toilet bij de Place de la Madeleine een sprong terug in de tijd is en veel authentieker dan de meeste plekken in de stad. Daar is geen woord van gelogen. In dit toilet waan je je namelijk even in de belle époque. En het is nu ook nog eens in al zijn grandeur hersteld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Parijzenaar Jean-Paul Audouy nam alvast een kijkje in Lavatory de la Madeleine

Geen Parijse uitvinding

Denk je dat het om een Franse uitvinding gaat, dan heb je het mis. De Franse firma Porcher, gespecialiseerd in sanitair, heeft destijds het concept voor een openbaar toilet in Engeland afgekeken. Daar verschenen dergelijke plekken voor een hoge nood al in 1880 in het Londense straatbeeld.

Visitekaartje voor sanitairleverancier

In 1905 opende Lavatory de la Madeleine in Parijs haar deuren. Omdat dit toilet een visitekaartje voor de firma Porcher was, werd er niet beknibbeld op de materialen: de fraai versierde deuren werden gemaakt van mahoniehout, er waren glas-in-loodramen, tegelwerk versierd met motieven, mozaïeken en koperen kranen om het geheel te verfraaien. De ondergrondse voorziening bestond uit drie ruimtes: een herentoilet, damestoilet en een beheerdersruimte.

Monumentenstatus, maar toch dicht

Zo’n 85 jaar later vond er een kentering plaats. In 1990 kreeg het toilet voor mannen een technische functie, terwijl het toilet voor vrouwen veranderde in een gemengde ruimte. Er gloorde hoop toen het voormalige damestoilet, evenals de toegang tot het herentoilet, in 2011 een monumentenstatus kreeg. Maar nog hetzelfde jaar ging Lavatory de la Madeleine dicht omdat er te weinig gebruik van zou worden gemaakt om de kosten te dekken. Bovendien was de publieke ruimte niet toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Hernieuwde grandeur

Gelukkig is het Parijse bestuur op deze beslissing teruggekomen. De belle époque-wc’s zijn onlangs in al hun grandeur hersteld (maar nog altijd niet toegankelijk voor mindervaliden). Omdat Lavatory de la Madeleine nu wordt uitgebaat door toiletwinkelketen 2theloo, is het niet, zoals de – bijzonder lelijke bovengrondse grijze openbare toiletten –, gratis. Maar ach, die 2 euro is nog steeds goedkoper dan een museumkaartje.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; beeld van de hereningang in 2013, foto: Zoya CC BY-SA 3.0

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'