Ga je naar Parijs? Boek dan eens een kookcursus

Je kunt in Parijs een museum bezoeken, maar wat dacht je van een korte kookcursus? Monsieur Plusfours-lezeres Fusina Verloop leerde vijf Franse sauzen maken bij een Parisienne op vierhoog. En kreeg allerlei handige tips.

‘Alleen al de entree tot de woning van onze Parijse kooklerares Françoise was een belevenis,’ zegt Fusina Verloop, die in het dagelijks leven zelf als host toeristen in haar Amsterdamse huis oer-Hollandse gerechten laat proeven. ‘Toen ik de statige deur aan de straatkant had geopend, zag ik een lange gang die toegang gaf tot verschillende trappenhuizen. Het was een korte, maar spannende zoektocht.’

Aan de bubbels

‘Op de vierde etage aangekomen liet Françoise ons binnen in haar sfeervol ingerichte huis met. In de kleine keuken stonden mooie glazen klaar en voor we het wisten nipten een vriendin van mij met haar dochter, een New Yorkse en ik om 10 uur ’s morgens al van een glas champagne. Deze kookcursus beloofde een feestje te worden.’

Smaakexplosie

‘Op het programma stonden vijf klassieke Franse sauzen, drie hartige en twee zoete. “Allez, aan de slag!” zei Françoise. We maakten bijvoorbeeld een bearnaisesaus. Hiervoor gebruikten we de steeltjes van de dragontakjes omdat ze de meeste smaak afgeven. De blaadjes belandden pas op het laatste moment in de saus. Het eindresultaat proefden we met een klein mals biefstukje. Wat een smaakexplosie!’

Welke knoflook te kopen  

‘Ook bereidden we een bechamelsaus, die een plak Parijse ham op een zacht broodje vergezelde. Een verrassende en erg smakelijke combinatie. Ondertussen gaf Françoise ons allerlei tips, zoals voor het kopen van een bol knoflook. “Let erop dat de wortels aan de onderkant van de bol niet verdroogd zijn,” instrueerde ze ons.’

Een flinke klont boter

‘Tijdens het koken gingen er veel eierdooiers en klonten boter doorheen – dit is immers de Franse keuken. Verder vereisen de sauzen veel roerwerk. Tot onze verrassing gebruikten we hiervoor een metalen lepel en niet een houten pollepel, want die neemt smaken op en geeft ze ook weer af. Ook zouden we met een metalen versie makkelijker in een pan kunnen roeren.’

Parijse bakkers besparen

‘Behalve kook- en shoppingtips lepelde Françoise anekdotes op over het leven in de Franse hoofdstad. Zo kregen we mee dat de bakkers, net als in Nederland, te maken hebben met geëxplodeerde energieprijzen. Tot groot ongenoegen van de Parijzenaars bakken ze hun baguettes voortaan net iets minder lang dan ze gewoon zijn. Het tot erfgoed uitgeroepen brood heeft daardoor een minder knapperige korst en een lichtere kleur. Olala!’

Flintertje bladgoud

‘We sloten de kookcursus af met twee variaties op banketbakkersroom. Een versie lepelde Françoise in van tevoren gemaakte tartelettes, afgetopt met verse frambozen en een flintertje bladgoud. Een feestje, nietwaar? Daarmee eindigde onze ruim tweeënhalf uur durende les, die de 120 euro meer dan waard was. Met een gevulde maag en een hoofd vol geleerde lessen daalden we de trappen af, sloten de voordeur en begaven ons weer in de Parijse straten. Eventjes hadden we ons een Parisienne gevoeld.’

Meer informatie over de kookles van Françoise vind je op eatwith.com.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; foto’s: Fusina Verloop

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'