Leestip: Achter de façades van Parijs

Je hoort het wel eens van Nederlanders die in Frankrijk gaan wonen: het contact met de Fransen verloopt moeizaam. Die ervaring heeft schrijver, journalist en operaregisseur Waldemar Kamer helemaal niet. Sinds 1984 woont hij in de lichtstad en heeft hij al vele van haar bewoners ontmoet. In zijn allereerste boek, Achter de façades van Parijs, doet hij daarvan smakelijk verslag. 

Tussen die Parijzenaars zitten grote bekenden, zoals balletdanser Rudolf Noerejev en actrice en zangeres Marlene Dietrich. Maar wat Waldemar Kamers boek zo lezenswaardig maakt zijn de petites histoires van de – voor de lezer veelal – onbekende Parijzenaars. Zoals Louis, die de 34ste generatie van zijn familie vertegenwoordigt, graaf Conrad, ’theaterintellectueel’ Max of de buurvrouwen Marthe en Marie aan de Square Trousseau, waar de schrijver nog altijd woont.

Inkijkje in het Franse leven

De verhalen geven een inkijkje in het Franse leven. Van wonen in een tochtige chambre de bonne tot een optrekje in de buurt van het chique Parc Monceau. En van dromerige etentjes tot een meedogenloos optreden van een speciale politie-eenheid, het peloton voltigeur. Het komt allemaal voorbij. Door al die ontmoetingen krijg je ook een beeld van het dagelijkse en artistieke leven dat de schrijver in Parijs leidt. En dat is allesbehalve saai.

Bont gezelschap

Stuk voor stuk zijn het fijn geschreven biografietjes van de mensen die hij heeft ontmoet. Een bont gezelschap dat zich verspreidt over alle lagen van de Parijse bevolking. Dat laatste valt overigens zijn Franse vrienden op. ‘Wij zijn opgegroeid met het principe dat je steeds achter bepaalde façade blijft en dat je je alleen in hetzelfde milieu beweegt,’ zegt er een. Fransen hebben geleerd om een bepaalde distance te bewaren, niet uit arrogantie maar als onderdeel van hun opvoeding. 

Kamer is daar wars van – en anders had hij nooit zo’n mooi mer à boire gehad om uit te putten. Ondertussen denkt hij na over een vervolg op zijn boek. Dat komt er mogelijk want uit het stuwmeer van herinneringen kan de schrijver vast nieuwe en onderhoudende verhalen opduiken.

Achter de façades van Parijs; ontmoetingen met bijzondere mensen, 1984-2004. Uitgeverij Elmar, € 19,99

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022; beeld: detail omslag Achter de façades van Parijs

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'