Verzamelobject: processielantaarn

Trends in antiek en brocante komen en gaan. Nu zijn het oude processielantaarns die het hart van verzamelaars sneller doen kloppen. 

‘Processielantaarns staan al jaren bij ons in huis,’ vertelt Caatje Middelkoop van Caatje antiek & brocante. ‘Wij vonden ze altijd al bijzonder sfeervol.’ Van een hype wil ze niet meteen spreken. ‘Het kan inderdaad zijn dat ze nu wat vaker opduiken op instagram en in tijdschriften – ook in antiek zijn er trends.’ 

Prachtig lichteffect

In de katholieke kerk worden deze lantaarns of flambouws onder andere gebruikt bij processies, vaak ter flankering van het processiekruis. Dat verzamelaars en brocanteliefhebbers ervoor vallen begrijpt Caatje maar al te goed. ‘De 19-eeuwse exemplaren zijn niet alleen sierlijk gemaakt, ook geven ze een prachtig lichteffect.’ 

Voor de verkoop haalt ze lantaarns uit Italië, Spanje, Portugal. Wie op haar site kijkt, ziet dat de aangeboden exemplaren inmiddels een nieuwe eigenaar hebben gekregen. ‘Ze doen het goed,’ zegt Caatje lachend. ‘Staand in een hoek van je kamer bijvoorbeeld, dat is echt supermooi!’

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022, foto: Caatje Middelkoop

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'