Brocante shoppen in Middelburg

Ooit kende Middelburg vele antiek- en brocantewinkels. Vele hebben in de loop der jaren hun deuren gesloten. Maar gelukkig is er bij ’t Wapen Van Zeeland en De Swarte Leeuw nog genoeg te bekijken. Een interview met de eigenaars én extra tips om er een mooi dagje Zeeland van te maken.

Het Wapen Van Zeeland

’t Wapen Van Zeeland

Alweer 21 jaar heeft Jolanda Muller Schenkenburg haar antiek- en curiosawinkel ’t Wapen Van Zeeland in een statig pand, waar ze ook woont. ‘Ik koopt heel breed in, van pistool tot opgegraven pot,’ zegt ze. Een criterium heeft ze wel: de ingekochte stukken zijn van vóór 1920. 

Jolanda vindt het lastig om te zeggen wat er op dit moment gewild is. ‘Als ik dan toch iets moet noemen: antiek speelgoed.’ Zelfs voor antieke poppen hebben kopers tegenwoordig weer belangstelling. Al gaan deze verzamelstukken niet meer weg voor de heel hoge prijzen die er jaren geleden voor werden betaald. 

Wat haar opvalt: ‘Hoe mooier en bijzonderder een stuk is, hoe makkelijker het de deur uitgaat. Het prijskaartje maakt dan niet meer uit.’ Daarin ziet Jolanda wel een verschil met een paar jaar geleden: ‘Toen wilde men bijvoorbeeld honderd antieke eierdoppen, nu gaat het steeds meer om één mooi stuk antiek dat men aan zijn collectie toevoegt.’ 

’t Wapen Van Zeeland, Gortstraat 63, Middelburg. Geopend: do en vr 13.00-17.30 uur, za 10.30-17.00 uur. Bel van tevoren naar 06-51222535 om na te gaan of de winkel geopend is.

De Swarte Leeuw

De Swarte Leeuw

In een voormalige apotheek uit jaren de twintig huist sinds 1994 De Swarte Leeuw. Eigenaar Anja van Staalduinen woont boven de winkel.’ Gelukkig heb ik het pand destijds met mijn man kunnen kopen.’ De stevige huren beschouwt ze als een van de oorzaken dat antiek- en curiosawinkels uit het Middelburgse stadsbeeld verdwijnen.

Net als Jolanda Muller Schenkenburg van ’t Wapen Van Zeeland streeft Anja in haar winkel naar een breed assortiment: van Maastrichts aardewerk tot glaswerk, van koningshuismemorabilia en fotolijstjes tot keukengerei – noem maar iets en je vindt het er. ‘Als het maar klein is,’ voegt ze eraan toe.

Wanneer we Anja vragen naar de bestverkopende objecten, wijst ze naar de Jezus- en Mariabeelden. ‘Elke week verkoop ik er wel een paar.’ En zien we op een plank nu oude medische objecten, zoals glazen spuiten? Anja lacht. De afgelopen tijd zag ze de vraag hiernaar toenemen. 

Met al die kleine voorwerpen zou de winkel al snel onrustig ogen, realiseerde Anja zich. En dus groepeert ze sinds jaar en dag objecten op kleur. Met veel plezier maakt ze ‘stillevens’. Alle spullen in haar winkel hebben een ding met elkaar gemeen,’ zegt ze tot besluit. ‘Kleine prijsjes, zodat mensen ze snel meenemen.’

De Swarte Leeuw, Lange Noordstraat 70, Middelburg. Geopend: do-za 13.00-17.00 uur. Tel. 06-51588305.

De Swarte Leeuw

Tips

Als je dan toch in de Zeeuwse hoofdstad bent, ga dan naar kringloopwinkel De Aanwinst op Zusterplein 13. Een heel overzichtelijke, geordende zaak waar je leuke vondsten kunt doen.

Ook een bezoekje waard: De Kledij aan de Kromme Weele 15. Hier vind je vintage kleding voor mannen en vrouwen, met allerlei oude pareltjes. Op de planken vind je eveneens serviesgoed, tijdschriften en nog veel meer. 

Een laatste tip voor het naar huis gaan: loop langs bij Luuks brood & patisserie op Plein 1940 nr. 15. Behalve boerenbrood vind je hier Franse zoete lekkernijen. Wij proefden fijne madeleines en cannelés. Ook kun je hier lunchen.

© Tekst en foto’s: Monsieur Plusfours 2022

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'