Parijs heeft een nieuw museum: stadspaleis Hôtel de la Marine

Parijs is een museum rijker. En wat voor een. Liefhebbers van de Franse art de vivre komen aan hun trekken in het 18e-eeuwse stadspaleis Hôtel de la Marine. 

Sinds 1765 huisde de Garde-Meuble de la Couronne in het statige pand aan de Place de la Concorde. Als voorloper van de huidige overheidsorganisatie Mobilier national hield deze instelling zich bezig met het meubilair van alle koninklijke residenties van Lodewijk XVI. De bekendste: Versailles, maar denk ook aan Compiègne, Fontainebleau, Marly, Choisy, Trianon, Rambouillet, Saint-Germain-en-Laye en Montreuil. 

Zowel de keuze als de aankoop en het onderhoud van het meubilair van de Franse koning vielen onder de verantwoordelijkheid van de Garde-Meuble. Ook was zij belast met het behoud van zaken als de koninklijke collecties wapens, harnassen, wandkleden, hardstenen vazen, bronzen werken en kroondiamanten. 

Verschillende functies

Het gebouw had een opslagfunctie voor de meubels en andere objecten; ook werd hier aan de meubels gewerkt. Bovendien konden Franse en buitenlandse bezoekers de collecties bewonderen in de daarvoor bestemde zalen. Dit alles om de verfijnde Franse decoratieve kunsten en, natuurlijk, de macht van de koning te tonen. Tot slot herbergde het kolossale pand luxe appartementen voor de intendant (en zijn familie) die aan het hoofd van de Garde-Meuble stond. Hier bevond zich zelfs een ligbad, inclusief kranen.

Franse Revolutie

Maar op 13 juli 1789 namen Franse revolutionairen de wapens in beslag die in de wapenkamer van de Garde-Meuble stonden te pronken. De volgende dag gingen ze op zoek naar munitie in de gevangenis La Bastille. Deze gebeurtenissen luidden het begin van de Franse Revolutie in. 

En daarmee het einde van koning Lodewijk XVI en zijn echtgenote Marie Antoinette. Zij vonden de dood door de guillotine. Het vonnis vond plaats op de Place de la Révolution, tegenwoordig Place de la Concorde, waar ook het gebouw van de Garde-Meuble op uitkeek…

En de Garde-Meuble? Deze functie werd in eerste instantie afgeschaft. Een deel van het meubilair en de kunstwerken belandde op de veiling, of werd domweg vernietigd door het in brand te steken. Later werd deze overheidsfunctie nieuw leven ingeblazen. De Mobilier national is nog altijd belast met het meubilair van de verschillende nationale instellingen van het land, zoals het Elysée, de officiële residentie van de Franse president.

En de nieuwe bewoner?

Na de Garde-Meuble betrok het ministerie van de Marine het enorme pand; het gebouw werd omgedoopt tot Hôtel de la Marine. Meer dan 200 jaar zou het als hoofdkwartier dienen – totdat het ministerie in 2015 de deur achter zich dichttrok. In de jaren 2017 tot 2020 volgde een grootschalige restauratie. Op 12 juni 2021 opende het museum – eindelijk – zijn deuren voor het grote publiek. Het eindresultaat mag er zijn. De meubels, het behang en het schilderwerk van alle houten panelen zijn een lust voor het oog.

Hôtel de la Marine, 2 Place de la Concorde, 75008 Parijs

© Tekst en foto’s: Monsieur Plusfours 2021 (Bron: hotel-de-la-marine.paris)

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'