Frans jaren dertig-recept: kip met doperwten (poulet à la printanière)

Een Frans voorjaarsgerecht is poulet à la printanière. Maar dankzij de diepvrieserwtjes kun je dit recept uit 1939 ook prima op een winterse dag klaarmaken.

De ruime hoeveelheid doperwtjes geven deze poulet à la printanière zijn specifieke smaak. Hieronder volgt een lichtbewerkte versie van het oorspronkelijke recept uit Femmes d’Aujourd’hui van 30 april 1939.

Ingrediënten

  • een paar eetlepels boter
  • 500 gram kippendijen
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 250 gram kleine sjalotjes, schoongemaakt
  • 0,4 liter room*
  • 450 gram diepvrieserwtjes (niet van tevoren ontdooid)
  • een half groentebouilonblokje
  • een paar eetlepels witte wijnazijn (naar smaak)
  • peper en zout
  • braadpan

Aan de slag

    • Smelt de boter in een braadpan, bak hierin de kippendijen. Voeg zout en peper toe. De kippendijen hoeven niet doorbakken te zijn, maar zorg ervoor dat ze wat bruinen. Gezien de hoeveelheid moet je dit waarschijnlijk in twee porties doen.
    • Haal de kip uit de pan en voeg de spekjes en sjalotjes toe. Laat zachtjes fruiten.
    • Voeg dan de kip, de room, het bouilonblokje en de diepvrieserwtjes  toe. Roer en breng aan de kook. Laat het gerecht vervolgens op een zacht vuur een uur lang koken.
    • Breng op smaak met zout, peper en een scheut witte wijnazijn. Mocht de saus te dun zijn, giet dan wat vocht in een kopje, roer er maizena doorheen en giet dit bij het gerecht en breng het even aan de kook.
    • Serveer met witte rijst en een frisse groene salade.

* Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook kookroom met een lager vetgehalte gebruiken

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

© tekst en foto: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'