Ode aan Chopin en het leven

Met Madame Pylinska en het geheim van Chopin heeft de Franse Éric-Emmanuel Schmitt een pareltje afgeleverd. Een miniroman met lessen over de grote Poolse componist en het leven zelf. Deze bespreking bevat spoilers.

Kom alvast in de sfeer en speel de muziek van Chopin af (dit werkt alleen op een pc of Mac)

In een kleine honderd pagina’s ontvouwt zich het verhaal van de Parijse student Éric-Emmanuel die de muziek van Chopin onder de knie wil krijgen. Daarvoor is hij bij Madame Pylinska aan het juiste adres. 

Piano uitgevonden

Geen kwaad woord wil Madame over deze Poolse componist horen. ‘Hou toch op met dat gezeur dat zijn inspiratie beperkt bleef tot de piano! Hij heeft de piano uitgevonden. Door hem is de piano een wereld apart geworden, een wereld op zichzelf, een continent, een oceaan, immens, grenzeloos.’

Aquarelleren

Ze vergelijkt Chopins componeertechniek met aquarelleren: ‘Alles vermengt zich op unieke wijze, en het vloeiende van de harmonische contouren is als het water waardoor de tinten zich vermengen.’ En dat verklaart ook de bijzondere lessen die de jonge Éric-Emmanuel van zijn lerares meekrijgt. 

Luisteren naar de stilte

Want om te leren spelen dient hij eerst de geheimen van Chopin te doorgronden. Daartoe moet Éric-Emmanuel luisteren naar de stilte, bloemen plukken bij ochtenddauw, de wind volgen door de bomen en zich verdiepen in de beweging van de golven. Zelfs dwingt ze hem om voordat hij een eerstvolgende keer weer bij haar komt van tevoren de liefde te hebben bedreven. Want dan pas zal hij echt ontspannen zijn.

De poort doorgaan

Ondertussen voltrekt het leven zich. Éric-Emmanuel maak kennis met de liefde, een dierbare tante – ook een groot bewonderaar van Chopin – vertrouwt hem haar grote geheim toe en zal uiteindelijk overlijden. En hij is, zoals Madame Pylinska het noemt, de poort ‘doorgegaan om de wereld te ontdekken’. Zijn eigen artistieke talent blijkt op een ander vlak te liggen dan de muziek. Maar welke precies, dat verklappen we hier niet. Lees daarvoor dit fraaie coming of age-verhaal.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier het eerste hoofdstuk.

Eric-Emmanuel Schmitt, Madame Pylinska en het geheim van Chopin. Atlas Contact 2019. 15 euro

© tekst: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'