Ondertussen in Parijs: huizen steeds meer onbetaalbaar

Île de la Cité, Parijs

Wie nu in Parijs een huis wil kopen, moet nog dieper in de buidel tasten. Want de vierkantemeterprijs is nog nooit zo hoog geweest: 10.000 euro. Maar voor populaire wijken kan een gewild huis algauw het dubbele of zelfs meer opbrengen.

Dankzij de hoge huizenprijzen wordt Parijs steeds meer een stad voor de rijken en allerrijksten. Een appartement met een paar slaapkamers doet algauw een miljoen euro. Maar het meeste betaal je in de Triangle d’Or, aan de rechteroever van de Seine. In dit gebied tussen de Arc de Triomphe en Place de la Concorde kunnen de prijzen algauw oplopen tot 20.000 euro of meer per vierkante meter.

Record

Afgelopen voorjaar sneuvelde er een nieuwe record: een appartement in het 7de arrondisement bracht maar liefst 39 miljoen euro op. En ondertussen rijzen de prijzen van ‘rijke’ voorsteden als Levallois en Boulogne-Billancourt fors. Maar ook in voorsteden als Bagnolet en Saint-Ouen betalen huizenkopers steeds hogere bedragen.

Een selectie uit het huizenaanbod op immobilier.lefigaro.fr. Klik op de afbeelding voor het gehele aanbod

Huren?
Hoewel tweederde van alle woningen in Parijs huur betreft, valt slechts een krappe 20 procent in de sociale sector. Wie dus wil huren, maakt het meest kans in de vrije markt. En dan kom je al snel uit op minstens 1000 euro voor een appartement van zo’n 35 vierkante meter. Wie groter en meer op stand wil wonen, moet algauw duizenden euro’s neertellen.

Gevolgen
De gevolgen van de steeds hogere koop- en huurprijzen laten zich raden. Wie een baan buiten de lichtstad kan vinden, trekt weg – en  verkoopt zijn of haar huis met een vette winst. En ondertussen stijgt het aandeel aan woonkosten voor diegenen die in Parijs blijven wonen: 40 tot 50 procent is geen uitzondering meer. De Parijse wethouder Ian Brossat heeft nog een troef in handen: hij heeft de huurverhogingen aan banden gelegd.

Lees ook: ‘Een recept voor mislukking: een appartement in Parijs verbouwen’

© tekst en foto: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

1 reactie op “Ondertussen in Parijs: huizen steeds meer onbetaalbaar

  1. Ja, Parijs wordt duurder en duurder. Maar voor wie goed zoekt, is er nog wel iets moois te vinden. Zeker indien je bereid bent een renovatie uit te laten voeren, vergroot je de kans om een goed appartement te kopen. En, als je dan op een dag besluit het te verkopen, is het ook meer waard. Bij verhuur is het rendement goed – en in veel gevallen beter dan bij verhuur van onroerend goed in Nederland. Wij helpen mensen die in Parijs een appartement willen kopen. Zeker nu de rente op spaargeld misschien negatief wordt, is bezit van onroerend goed dat goed te verhuren is voor veel mensen een reëel alternatief. En laten we eerlijk zijn… Amsterdam is ook niet goedkoop.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'