Favoriet kook-, lees- en kijkboek: Aan tafel bij Au Bon Coin


Heel soms verschijnt er een kookboek dat je al na de eerste pagina’s raakt. Omdat het een sfeer ademt die aanspreekt, die ontroert. Een boek dat je als lezer meeneemt naar het universum van de kookboekenauteur. En van wie je meteen denkt: dit moet vast een heel leuke persoon zijn. Bij haar zou ik graag eens aan tafel willen aanschuiven – ook omdat de gerechten er zeer aantrekkelijk uitzien. Zo’n boek dus.

Alles Frans wat de klok slaat

Ik heb het over Aan tafel bij Au Bon Coin van Helma Bongenaar. Met haar gezin woont ze in een oud Amsterdams havencafé, waar ze in de voormalige gelagkamer (nu eetkeuken) proeverijen houdt. Heeft Au Bon Coin, in het Nederlands vertaald als ’De Goede Hoek, of ‘’t Goeie Huuske’, ook die cafésfeer van weleer? Integendeel, het is hier Frans wat de klok slaat. Of noem het brocante, of misschien zelfs wel poëzie. 

Kook- en stijlboek

Helma studeerde fotografie aan de kunstacademie en dat verklaart meteen de fraaie beelden die haar boek sieren. Maar het is ook haar kunstzinnige blik die overal opduikt. Daarom heeft het boek ook als ondertitel ‘kook- en stijlboek’, want het gaat over meer dan koken alleen. Helma geeft vele styling- en zelfmaaktips voor een mooi gedekte tafel en voor je huis.

Frans paradijs

Waar komt Helma’s liefde voor Frankrijk en brocante vandaan? Hiervoor gaat ze terug naar haar jeugd. Haar vader kocht samen met een vriend een stuk grond in de Ardèche. Onder een haag van bramen bleek een klein paradijs schuil te gaan, schrijft Helma in haar boek. ‘Compleet met boerderij én inboedel. Alles een halve eeuw eerder verlaten en vergeten.’ Niet alleen werd het land ontgonnen, ook werd er geoogst en geweckt. Die herinneringen zouden zich in haar geheugen als een fraaie parelketting aaneen rijgen.

De letter ‘A’

Als het om de (veelal vegetarische) recepten gaat, kijkt Helma Bongenaar naar de Franse, maar ook naar bijvoorbeeld de Nederlandse en Italiaanse keuken. Het is een bonte mengelmoes van gerechten die een ding gemeen hebben: de hoofdingediënten beginnen allemaal met een ‘A’. Net zoals de titels van de hoofdstukken ook met een ‘A’ beginnen. Het is een grapje dat de auteur zich veroorlooft – en dat buitengewoon goed uitpakt. Het zorgt voor het cement in het boek.

Van avocadosoep tot appel-venkelsalade

Hebben we al gekookt uit het boek? Jazeker. De avocadesoep met gerookte kipfilet komt vast op het menu te staan. Verder eindelijk eens een ansjovispizza (beter bekend als de pissalidière) gemaakt.  En lekker voor de winter: de appel-venkelsalade.

Samengebald

Wat maakt Aan tafel bij Au Bon Coin bijzonder? Dat komt doordat Helma Bongenaar al haar recepten, herinneringen, stylingtips en kookkennis van jaren heeft samengebald in dit boek. Een boek dat ze met de hulp van een vormgever ook nog eens zelf heeft gemaakt en in eigen beheer uitgegeven. Voor de lezer is het een liefdevol gemaakte uitgave geworden om te koesteren, door te bladeren, in weg te dromen en, natuurlijk, uit te koken.

Bestel Aan tafel bij Au Bon Coin (€ 27,50) rechtstreeks bij de auteur, Helma Bongenaar: helmabongenaar.nl.

© Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'