Persoonlijke Parijse interieurs die inspireren

In Wonen als een Parisienne mixen Parijse bewoners oud en nieuw tot interieurs waarin je wilt wonen.

Inès de La Fressange (1957), model, zakenvrouw, schrijfster én stijlicoon, publiceerde eind 2018 Sous le toits de Paris. Letterlijk vertaald: ‘Onder de daken van Parijs’, in een Nederlandse editie uitgebracht als Wonen als een Parisienne. La Fressange maakte het boek samen met interieurontwerper en illustrator Marin Montagut.

Ze delen een voorliefde voor een stijl die je voor het gemak zou kunnen omschrijven als ‘bohème chic’: een mix van eigentijds design én heel veel voorwerpen die een lang leven achter de rug hebben. Vintage, antiek, you name it, zolang als het maar karakter heeft.

On-Nederlands

Denk daarbij níet aan interieurs in de typisch Nederlandse brocante-stijl. En denk ook niet aan de nu zo modieuze industriële look. De huizen in Wonen als een Parisienne zijn kleurrijker, eleganter en onmiskenbaar Frans. Dat laatste komt niet alleen door de veelal chique, Haussmanniaanse architectuur van de afgebeelde huizen, maar ook door het gebruik van oude, Franse meubels en sierobjecten. En die mogen best gebutst zijn of een patina hebben.

Parijs

Vijftien Parijse interieurs sieren dit boekwerk. Behalve de twee samenstellers openden ook andere bewoners van de lichtstad hun deuren. En niet de minste. Onder hen Marie-France Cohen, medeoprichter van de hoofdstedelijke conceptstore Merci, en Ivan Pericoli en Benoît Astier de Villatte, de mannen achter het lifestylemerk Astier de Villatte (bekend van hun handgemaakte, klassiek georiënteerde serviesgoed).

Moodboard

Niet alleen belicht het boek de bewoners en hun interieurs, ook komen de ‘musthaves’ aan bod. Of beter gezegd: de eigenzinnige keuze van spullen die het interieur zijn persoonlijkheid geven. Bovendien sluit elk verhaal af met een moodboard, compleet met een kleurenpallet (fraai geïllustreerd door Montagut). 

Wat zien we

Dit zijn geen ruimtes waar opruimfanaat Marie Kondo regeert, geen ‘ontspulde’ en daarmee ontzielde kamers. Nee, stapels met boeken zijn hier de norm. En spiegels aan de wand en verzamelingen en voorwerpen met herinneringen. Toch wordt het nergens te veel, al zal daar vast een stylist de hand in hebben gehad. En door het gebruik van kleuren als zachtroze, (zee)groen, antiek grijs en zwart ogen de interieurs onmiskenbaar van nu.

Leuk leven

Over de bewoners vertelde La Fressange aan het tijdschrift Architectural Digest dat ze niet met hun interieur willen pronken, maar een leuk leven willen leiden. En dat laten al deze creatieve persoonlijkheden ook zien. Met hun huizen inspireren ze de lezer, en zeker de liefhebber van de Franse way of live.

Wonen als een Parisienne, Ines de la Fressange en Martin Montagut, Terra, € 34,99.

© Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'