Op de draaitafel: Michel Legrand

In april zou de 86-jarige Michel Legrand nog in Parijs optreden. Het mocht niet zo zijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de fameuze componist en pianist volgens de Franse media de laatste adem uitgeblazen.

Zijn muziek voor de film Les Demoiselles de Rochefort in 1967 (met een jonge Catherine Deneuve) is favoriet in huize Monsieur Plusfours. Vrolijk, meeslepend en nog steeds fris. Voor deze muziek kreeg hij, net als die voor Les Parapluies de Cherbourg (1964) een Oscarnominatie. Er zouden nog meer nominaties volgen. Uiteindelijk zou hij drie Oscars winnen.

Ook werd hij vele keren genomineerd voor een Grammy Award. Uiteindelijk ontving die vijf keer, onder andere voor de soundtracks van Summer ’42 (1971) en Yentl (1984) met Barbra Streisand.

Tijdens zijn carrière werkte hij samen met bekende musici, zangers en kunstenaars. Denk aan Miles Davis, Ray Charles, Frank Sinatra, Jean Cocteau en Edith Piaf. Ook maakte Legrand, zoon van een orkestleider, muziek voor ‘nouvelle vague’-regisseurs als Jean-Luc Godard. Ondanks zijn hoge leftijd bleef hij aan het werk. Zo schreef hij in 2017 nog de muziek voor de film Les Gardiennes

© Tekst: Monsieur Plusfours 2019

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'