Bohème Sauvage: feest vieren zoals in de roaring twenties

Feest vieren zoals in de jaren twintig? In Duitsland kan het. Else Edelstahl organiseert hier ‘Bohème Sauvage’-party’s.

Else Edelstahl. Die naam gaf de grande dame van roaring twenties-feesten in Duitsland zichzelf toen ze jaren geleden een privésalon begon. Welkom waren hier mensen uit haar kennissenkring die ‘een beetje als bohemiens leven en die extravert zijn,’ vertelt ze aan Deutschlandfunkkultur.de. Ze vroeg aan haar gasten een pseudoniem te bedenken, alsmede een baan die paste in de tijd. Zo bedacht ze ook haar eigen nom de plume.

Inmiddels heeft ze samen met haar partner een bedrijf rondom dit soort feesten opgezet. De bekendste: ‘Bohème Sauvage’-party’s, ‘eine hommage an das nachtleben der zwanziger jahre’.  Met edities in, hoe kan het ook anders, Berlijn maar ook in Keulen, Hamburg, Wenen en Zürich.

Eerste klas-wachtkamer

De Wartesaal am Dom is het vaste decor van de Keulse Bohème Sauvage-edities. Een meer toepasselijke locatie bestaat er bijna niet. De Wartesaal (wachtkamer) uit 1915 bood ooit plaats aan wachtende eerste klas-reizigers. En in de jaren twintig konden keurige Keulenaars in het Jugendstil-gebouw terecht voor een thé dansant.

Bombardementen overleefd

Bijzonder is dat de Wartesaal de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde. Met dank aan het het Keulse station dat erbovenop ligt – het complex valt daardoor vanuit de lucht niet op. Nu biedt het plaats aan een restaurant, bar en club.

In rokkostuum

Twee keer per jaar gaat het gebouw met Bohème Sauvage terug in de tijd. Voor de partgangers die in stijl willen dineren, begint de avond al rond het diner. Zo ook op tijdens de editie op 3 november jongstleden. En reken maar dat dat een sensatie is: het restaurant betreden in je originele jaren dertig-rokkostuum, terwijl aan de bezette tafels feestelijk, in jaren twintig en dertig-stijl geklede gasten van hun maal genieten. Op de achtergrond schalt bigbandmuziek. En er is zelfs even een live concert: conferencier Daniel Malheur staat op van zijn tafel en zingt het jaren veertig-lied ’Bésame Mucho’.

Bijzonder Berlijn

Een jong Keuls stel vertelt dat ze al vele Bohème Sauvage-feesten hebben bezocht. Maar die in Berlijn zijn toch wel het meest bijzonder, vinden ze. Al was het maar omdat er vele bekende Duitsers op afkomen en de kleding er net even extravaganter is dan in Keulen of Hamburg.

Rond tien uur gaan de deuren van de feestzaal open en volgen de restaurantgasten de jaren twintig-dansmuziek. Het feest kon nu echt beginnen.

De swing

Geloof het of niet, maar Bohème Sauvage begint altijd met een dansles. Deze keer is het de swing die op het programma staat. Wie geïnteresseerd is staat vooraan bij het podium en oefent met zijn of haar danspartner deze dans – heel populair in de jaren twintig tot veertig. Anderen kijken toe en praten. Velen lopen ook rond, want het is deze avond kijken en gezien worden. Het rijkelijk van pailletten voorziene charleston-jurkje is populair bij de vrouwelijke gasten, mannen kiezen veelal voor een bandplooibroek met bretels, strikje en een flat cap. Ook het (rok)kostuum is gewild.

Maar er is nog veel meer te doen. Je kan aanschuiven aan een van de tafels om roulette of blackjack te spelen. Ook het pokerspel ontbreekt niet.

En voor een drankje loop je naar de bar, en voor wie het groene drankje nog niet eerder gedronken heeft, is er een heuse Absinthbar. Toepasselijk, want het drankje vloeide rijkelijk in het Berlijn van de jaren twintig.

Geen foto’s

De uren rijgen zich aaneen. Er zijn optredens, er is een schalplattenunterhalter (discjockey), er is burlesque dans en iedereen kan zichzelf laten vereeuwigen door een fotograaf. Voor dat laatste staat er vrijwel de geheel avond een lange rij wachtenden. Misschien ook wel de reden hiervan: iedereen is gevraagd het mobieltje diep in de tas dan wel jaszak te laten zitten en niet te fotograferen. Een verzoek waaraan iedereen gehoor geeft – op social media zijn vrijwel geen foto’s te vinden.

Dansen op de vulkaan

En is dat prettig? Ja, want niet alleen is het moderne mobieltje een dissonant, ook is het fijn om op te gaan in de feeststemming. Of zoals Else Edelstahl zegt: ‘Dansen op de vulkaan, […] alsof er geen morgen is.’ En: ‘voor mij en de andere gasten is het heel duidelijk dat dat [het in de jaren twintig] niet alleen leuk was. Maar we willen gewoon profiteren van het laatste beetje tijd.’

De eerstvolgende Bohème Sauvage-editie in Keulen is op 16 maart 2019. Een glimp opvangen van de sfeer? Bohème Sauvage zet korte filmpjes op YouTube.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2018

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'