Frans Ankoné over de modetentoonstelling ‘House Style’ in landhuis Chatsworth House

Chatsworth House in Derbyshire (Engeland) is sinds 1549 de thuisbasis van de familie Cavendish. De tentoonstelling ‘House Style’ laat zien hoe fashionable verschillende bewoners van dit imposante landgoed de afgelopen eeuwen waren – en nog steeds zijn. Stylist en image consultant Frans Ankoné reisde af naar Derbyshire.

De eerste indruk is meteen raak. ‘Het landgoed is gi-ga-groot, met vele huizen erop, en alles is on-voor-stel-baar goed bijgehouden,’ zegt Frans Ankoné. ‘Chatsworth House zelf is als een droom. Zo groots. De kamers zijn stuk voor stuk prachtig gedecoreerd. Denk bijvoorbeeld aan fraaie marmerbeschilderingen. En dan die grote, luxueuze trappenhuizen! Hier hangen grootse portretten van de mensen die hier ooit gewoond hebben. Heel indrukwekkend allemaal.’

Foto: Frans Ankoné

Beroemde vrouwen

De bezoeker krijgt op de tentoonstelling een indruk van de stijl en de persoonlijkheid van verschillende beroemde vrouwen die in Chatsworth House woonden. Neem bijvoorbeeld Georgiana Spencer, hertogin van Devonshire, die in de 18e eeuw haar stempel op de mode van die tijd heeft gedrukt. Of Deborah Cavendish, hertogin van Devonshire en een van de zes Mitford-zusjes, Adele Astaire (zus en danspartner van Fred) en Kathleen Cavendish (zus van John F. Kennedy).

‘Er was zelfs kleding te zien van Stella Tennant, de kleindochter van de 11e hertog van Devonshire. Zij heeft bij mijn weten nooit echt in Chatsworth House gewoond. Maar op die manier kon de curator van de tentoonstelling, Hamish Bowles van de Amerikaanse Vogue, de tentoonstelling wat hedendaagser maken,’ zegt Frans Ankoné.

Veel sfeer

De tentoonstellingsontwerpers Patrick Kinmonth en Antonio Monfreda, die vele mode-exposities op hun naam hebben staan, hebben mooi gebruik gemaakt van de ruimtes in Chatsworth House, vindt Frans Ankoné. ‘Zo’n expositie met oude kleding is toch altijd wat ingewikkeld. En dan ook nog eens in een landhuis. Maar de ontwerpers hebben het prachtig gedaan en ze hebben de tentoonstelling ook veel sfeer meegegeven.’

Damien Hirst

Er was bijvoorbeeld een galerij met allerlei grote vitrines en in de kapel van het landgoed was alles te vinden wat met leven en dood te maken had. ‘In die kapel stond dan wel weer een groot, gouden beeld van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Dat maakte de mix tussen oud en en nieuw heel spannend.’

Foto: Frans Ankoné

Truien met gekke teksten

In een grote zaal was een gala verbeeld waarbij de poppen kleding droegen van modehuizen als Chanel, Balmain, Vivienne Westwood, Dior en Gucci, de sponsor van deze tentoonstelling. Hoe fraai die kleding ook mocht zijn, een van de meest geestige geëxposeerde kledingstukken vond Frans Ankoné de truien van de 10e hertog van Devonshire. ‘Op die truien waren gekke teksten geborduurd als “The Gay George” en “Today I don’t feel well”. Maar het allerleukste vond ik persoonlijk een paar pantoffels van diezelfde hertog. Ze waren duidelijk al vele malen opgelapt.’

Foto: Frans Ankoné

Is de expositie House Style een must see?

‘Absoluut,’ zegt Frans Ankoné. ‘Zeker in combinatie met een bezoek aan het landhuis en een wandeling door de tuin. En nog leuker: overnacht in een van de dorpjes in de buurt – voor het ultieme Engelse plattelandsgevoel.’

Tip 
‘Ga ook even naar binnen bij de Orangery shop van Chatsworth House,’ zegt Frans Ankoné. ‘De winkel is zeker de moeite waard’.

 

De tentoonstelling House Style is te zien tot en met 22 oktober 2017. Tickets zijn verkrijgbaar via www.chatsworth.org/house/

 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2017 / Foto’s: Frans Ankoné

BENIEUWD NAAR ANDER MODENIEUWS?
MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Foto: Frans Ankoné

Foto: Frans Ankoné

1 reactie op “Frans Ankoné over de modetentoonstelling ‘House Style’ in landhuis Chatsworth House

  1. Ans (Johanna) Ankonr says:

    Dag Frans,

    Nu zie ik wat je doet. Ik ben vaak in Engeland, want ik ben getrouwd met een Engelsman die jij in Milaan hebt ontmoet!
    Je kunt mij vinden op LinkedIn!±

    Lieve groet, Ans

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'