Op de draaitafel: France Gall

Back to the sixties. In 1963 neemt de de 15-jarige France Gall (1947) haar eerste lied op. Ne sois pas si bête wordt meteen een hit in Frankrijk. Ook haar tweede single, Sacré Charlemagne (1964), is een instant succes. En een jaar later wint ze ook nog eens het  Eurovisiesongfestival met het nummer Poupée de cire, poupée de son (geschreven door Serge Gainsbourg). Tja. Het is allemaal wel een beetje tuttig. Te lief. Maar goed, France Gall is dan ook nog jong. Nee, dan Laisse tomber les filles (ook al van Gainsbourg), uit diezelfde jaren. Of Pense a moi. Of Jazz a gogo. Allemaal hebben ze dat typische sixties-geluid: het Hammond-orgel. En het swingt.

Op YouTube staat een filmpje waarin France Gall Jazz a gogo zingt (let op het modische-klassieke interieur uit die tijd (1964)), gevolgd door een andere grote ster uit die tijd: Claude Nougaro.

Tekst: © Monsieur Plusfours 2016, beeld: Philips RecordsBillboard, page 1, 24 April 1965, publiek domein

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'