Recept: cannelés

IMG_9608Cannelés bordelais zijn kleine cakejes, krokant van buiten en van binnen zacht en met een hint van rum. Je mag ons ervoor wakker maken. In Frankrijk ligt deze lekkernij, die z’n oorsprong in Bordeaux heeft, bij vele bakkers in de schappen. Maar in Nederland? Nauwelijks. Je vind ze bijvoorbeeld bij de Gebr. Nijmeijer in Amsterdam. Dus zit er maar een ding op: zelf maken. En dat is echt niet moeilijk.

IMG_9617

 

Recept

De hoeveelheid beslag is goed voor ca 30 kleine vormpjes. Heb je niet zoveel vormpjes, bak de cannelés dan in twee sessies.

Aan het werk

Wat heb je nodig?

  • 50 cl. volle melk 
  • 50 gr. boter + extra om de vormpjes in te vetten 
  • 2 eieren + 2 dooiers 
  • 240 gr poedersuiker 
  • 120 gr bloem 
  • 10 cl bruine rum
  • 1 vanillestokje 
  • 1 snuf zout

Bereiding

  • Snijd het vanillestokje open, schrap het leeg en doen dit in een pan. Voeg ook het opengesneden vanillestokje, de melk en de boter toe. Breng aan de kook en laat even doorkoken. .
  • Meng in een schaal meel, zout, suiker en de geklopte eieren.
  • Haal het vanillestokje uit de warme melk en roer het mengsel met een garde beetje bij beetje door het meel-eimengsel. Het beslag is vloeibaar en mag geen klontjes bevatten. Bij twijfel giet je het mengsel door een fijne zeef.
  • Laat het beslag nu op een koele plaats rusten, 1 tot 24 uur. Roer er dan de rum door.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Vet de vormpjes goed met boter in en vul ze voor 2/3 met het beslag.
  • Zet ze in de oven en laat ze 10 tot 12 min bakken op 240 graden, zet vervolgens de thermostaat lager, op 180 graden, en laat je ze 30 tot 45 min bakken.
  • Haal de canules uit hun vormpjes en laat ze op een rekje afkoelen.
  • Vers eten, dan zijn ze knapperig. In een trommeltje worden ze zacht, maar zijn ze nog steeds heel fijn.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

Tekst: © Monsieur Plusfours

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

1 reactie op “Recept: cannelés

  1. Caroline says:

    Bij de Franse bakker “Le Fournil”, Olympiaplein 119, Amsterdam verkopen ze ze ook. Heerlijk!!! http://www.lefournil.nl

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'