Doetip: Lezingen over mythische cafés en brasseries in Parijs

Leuk nieuws! In maart organiseert de Volksuniversiteit Amsterdam twee lezingen over Parijs. Dus, als je altijd al meer hebt willen weten over mythische cafés en brasseries in de Lichtstad, dan is dit je kans.

Parijs als wieg van de moderne kunst

Lucienne Mimouni, opgegroeid in Parijs en werkzaam als docent Frans, zal in de eerste lezing vertellen waarom zoveel kunstenaars uit alle hoeken van de wereld naar Parijs kwamen en van de stad de wieg van de moderne kunst maakten. Kunstenaars als Modigliani, Picasso, Chagall, Kees van Dongen, Toulouse-Lautrec en Cézanne streken eerst neer in Montmartre, later in Montparnasse en nog later in Saint-Germain. De cafés in deze wijken hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van talloze wereldberoemde kunstenaars en zijn nu vaak cultureel erfgoed.

Van brasserie tot bouillon

De tweede lezing belooft smullen geblazen te worden. Aan het einde van de 19e eeuw groeide het aantal brasseries in Parijs explosief. In een verkenningstocht van een aantal beroemde en soms minder bekende adressen, zal Lucienne uitleggen in welke buurten brasseries hun deuren openden en wie ze als klanten mochten ontvangen. Natuurlijk komen ook de beroemde gerechten aan bod. En het hele verhaal begint met het woord ‘bouillon’, een type restaurants dat momenteel weer helemaal in de mode is in Parijs. Lucienne, met haar aanstekelijke liefde voor de Franse cultuur, zal ons hierover meer vertellen.

Je kunt je hier opgeven.

© Tekst en foto (Bouillon Julien in Parijs): Monsieur Plusfours 2023

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'