Recept: Parijse soep met radijzenblaadjes

IMG_8824

In het weekend vóór het drama van Parijs kocht ik op een brocantemarkt La cuisine de Paris et de l’Ile de France, een boek van de Franse kok Roger Lallemand uit 1975. De zon scheen, het was 21 graden, Parijs was op haar mooist.
Een week later is de stad in inktzwarte rouw gedompeld. Als een ‘eerbetoon’ maakte ik vandaag uit mijn nieuwe kookboek deze aardappel-preisoep met radijzenblaadjes.

Want voor wie het nog niet wist, het groen dat de radijsjes siert kun je namelijk eten. Vaak vinden de blaadjes hun weg in een soep. Zoals dit vegetarische recept uit La cuisine de Paris et de l’Ile de France.

Potage aux fanes de radis

Wat heb je nodig

  • 2 liter koud water
  • 650 gram aardappel, geschild en in plakjes gesneden
  • het wit van een flinke prei, in reepjes gesneden
  • het groen van een bos radijsjes, goed gewassen
  • 4 eetlepels tapiocameel (verkrijgbaar in de toko; of neem ter vervanging sago)
  • een eigeel
  • een klont boter
  • zout en versgemalen peper
  • en passe-vite (roerzeef)

Aan de slag
Giet het water in een grote pan, voeg de groenten toe en maak af met zout en versgemalen peper. Kook circa 15-20 minuten, of totdat de groenten gaar zijn. Pureer het geheel met een passe-vite (gooi het water niet weg). (Gebruik geen staafmixer omdat de aardappels dan net behanglijm worden.)

Doe het geheel weer terug in de pan en laat weer aan de kook komen. Doe er zodra het aan kook komt, steeds een eetlepel tapiocameel in en roer goed door. Ik had geen tapiocameel in huis en gebruikte in plaats daarvan twee eetlepels sago die ik met koud water in een kommetje had vermengd en door de soep had geroerd.

Laat vervolgens een klont boter in de soep smelten en doe er vervolgens een eigeel bij. Het kookboek geeft geen instructies voor het eigeel (of kijk hier voor een instructie). Ik roerde het eigeel los en goot het langzaam, al kloppend met een garde, in de soep. Ik maakte de fout de soep te laten doorkoken, waardoor het eigeel niet bond, wat het zou moeten doen, maar schiftte. Het leek net of er heel kleine stukjes kip in de soep zweefden. Serveer de soep direct.

Geloof het of niet, de soep smaakte een beetje naar kippensoep. Verwarmend, voedend en herstellend. Het bleek de ideale soep voor deze sombere zondag; als herinnering voor een in rouw gedompeld Parijs.

Bekijk ook de andere recepten op MonsieurPlusfours.nl

Tekst en foto: © Monsieur Plusfours 2015, Roger Lallemand 1975

MELD JE AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'