Expositie: Juliana, een eeuw in poppen

Nog voor haar geboorte kreeg prinses en later koningin Juliana al een eerste pop geschonken. En dat ging daarna gestaag door. Een selectie uit de collectie van 600 exemplaren, afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen, is nu te zien in Museum Hoeksche Waard.

Liefhebbers van klederdracht kunnen hun hart ophalen, want vele poppen zijn gestoken in de traditionele kleding die in bepaalde Nederlandse gemeenschappen werd gedragen. Maar ook zijn unieke exemplaren te zien die bijvoorbeeld een traditioneel Curaçaos, Hongaars, Japans, Surinaams, Marokkaans of Italiaans kostuum aan hebben.

Want al snel kreeg Juliana ook poppen die symbool staan voor het land, de cultuur, het beroep of de vereniging van de schenker. En dus vind je er een die is gestoken in bijvoorbeeld bevrijdingskleding of in het kostuum van een Gelderse conductrice uit de jaren vijftig. 

Tot slot zijn ook look-a-likes van Juliana zelf te bewonderen. Zoals de bekende Julianapopjes (zie foto), waarvan de eerste rond 1912 uitkwam en gemaakt is door de Gebroeders Heubach in Duitsland. 

En ben je er dan toch…

Bezoek dan de vaste expositie in Museum Hoeksche Waard, die voor de expositie Juliana, een eeuw in poppen is aangevuld met poppen in klederdracht uit de eigen collectie.

En ga langs bij het tweede onderdeel van Museum Hoeksche Waard: het ernaast gelegen ’t Hof van Assendelft, ooit de buitenplaats van de familie Van Assendelft. Vier stijlkamers laten zien hoe in de achttiende en negentiende eeuw werd geleefd door de deftige bewoners van dit pand.

Tot slot is de Hoftuin een bezoekje waard. Het is een van de laatste ontwerpen van de befaamde tuinarchitecte Mien Ruys.

Juliana, een eeuw in poppen, t/m 26 februari 2023 in Museum Hoeksche Waard te Heinenoord (Zuid-Holland). 

© Tekst: Monsieur Plusfours 2023; eerste foto via Museum Hoeksche Waard, tweede foto: Monsieur Plusfours

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'