5 culinaire lessen uit het boek Bon appétit Paris

Culinair journalist Mara Grimm woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Haar eetervaringen in de lichtstad bundelde ze in een fijne culinaire gids voor Parijsgangers. We pikken er vijf uit.

Les 1. Blijf in je eigen wijk

Toen Mara Grimm vijf jaar geleden neerstreek in Parijs, haalde ze uit de verhuiswagen een oerhollandse fiets. Ze wilde de stad doorkruisen om op zoek te gaan naar de beste croissants, verborgen brocantes en wat al niet meer. Totdat ze ontdekte dat haar medebewoners nauwelijks de wijk uitkomen. ‘Een Parijzenaar peinst er niet over om langer dan tien minuten te lopen voor zijn stokbrood,’ schrijft ze. Laat staan dat hij de metro pakt om ergens te gaan lunchen. ‘Daarom zijn de quartiers kleine dorpjes waar je alles vindt wat je nodig hebt.’ Eten doet je dus vooral bij de bistro op de hoek. Niet voor een sterrenmaaltijd, maar voor een glas wijn en een plat du jour. 

Les 2. Word een snob

‘Het is bon ton om je neus op te halen voor alles wat gemiddeld is,’ doceert Mara. Het gaat daarbij altijd om kwaliteit, nooit om duurdoenerij. Dat verklaart volgens haar ook waarom Parijzenaars dol zijn op wedstrijden, juist op culinair gebied. Van het lekkerste stokbrood tot de beste oeuf mayonaise. En dus haal je je boodschappen op de markt en in speciaalzaken. En ben je in een restaurant gematigd enthousiast: een gerecht is zelden magnifique, maar meestal wel pas mal.

Les 3. Wees wars van trends

Net als de garderobe van de Parijzenaar is ook zijn keuken wars van trends. Foodhypes slaan in de lichtstad zelden aan, bezweert Mara. De Franse eetcultuur wordt dan ook koste wat het kost in stand gehouden. Daarom weten brasseries uit de negentiende eeuw nog altijd te overleven. 

Les 4. Japanse meesters als meest interessante stroming van dit moment

Maar aangezien Parijs een internationale stad is, kent zij vele culinaire ‘stromingen’. De meest interessante van dit moment? De nieuwe generatie Japanse chefs, meent Mara. Omdat allerlei Japanse koks aan de slag gingen bij Franse grote meesters, serveren ze nu het beste van twee werelden – Frans en Japans. ‘Zij brengen een extreem pure, lichte en vooral razend interessante versie van de Franse keuken.’

Les 5. Tijdens een diner thuis mag je best iets kant-en-klaars serveren

Aangezien de meeste Parijse keukens extreem klein zijn en Parijzenaars vaak haast hebben, bereinden ze nooit een compleet driegangendiner. Je koopt bijvoorbeeld een poulet rôtipaté en croûte of taartjes bij de beste zaak in je buurt. Je kunt zelfs complete schalen met fruits des mer kopen. Gek genoeg shoppen Parijzenaars ook graag bij Picard, de ‘diepvrieswinkel’ van Frankrijk. Populair zijn vooral moulleux au chocolat, croissants, bladerdeeg en haricots verts.

Nog een paar weetjes

Omdat we nog wel even door kunnen gaan, raden we aan vooral deze luchtige culinaire gids te lezen en je te laven aan al die leuke weetjes. Zoals de liefde van de Fransen voor de Griekse keuken (ja, daarom telt Parijs zoveel Griekse restaurants en traiteurs). Of volg een van Mara’s lessen, bijvoorbeeld hoe een croissant te eten (pluk er met je handen stukjes af) of hoe boodschappen te doen (nooit in je joggingpak en altijd, altijd, het winkelpersoneel begroeten met een bonjour madame of monsieur – inderdaad, twee woorden). Of bekijk de lijst met de favoriete shopadressen en restaurants. En nog één weetje tot slot. Ga je weer richting Nederland? Er bestaat zelfs zoiets als patisserie in blik. Perfect om in je koffer mee te nemen.

Bon appétit Paris, Mara Grimm. Uitgeverij Grimm€29,99

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'