7x Parijse exposities die je in 2023 niet mag missen

Met de deur naar het jaar 2023 al op een kier, blikt Monsieur Plusfours vooruit naar komende exposities in Parijse musea. Zeven keer een mooie aanleiding om de lichtstad een bezoekje te brengen.

100 jaar geschiedenis van de vrouw

Vanaf 26 januari 2023 toont galerie Roger-Viollet in zestig foto’s de geschiedenis van de vrouw in de twintigste eeuw. Burgerrechten, emancipatie en onafhankelijkheid: in één eeuw hebben vele veranderingen plaatsgevonden. De foto’s tonen de vrouw in de roaring twenties, tijdens de opkomst van de rockmuziek, de hippiebeweging en nog veel meer.

Onbekend werk van Matisse

Vanaf 1 maart richt Musée de l’Orangerie zich op een belangrijke maar minder bekende periode in het werk van Matisse, de meester van het fauvisme. Het betreft de jaren dertig, waarin de kunstenaar afreist naar Tahiti – een reis waarmee hij een keerpunt in zijn werk inluidt. De tentoonstelling blikt terug op die beslissende periode en bekijkt Matisses werk vanuit de blik van Cahiers d’art, een belangrijk avant-garde tijdschrift. 

Het jaar 1997 als ‘fashion big bang’

Vanaf 7 maart 2023 kijkt Palais Galliera terug op het jaar 1997, een ‘beslissend jaar’, aldus het museum, in de geschiedenis van de hedendaagse mode. Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler, Raf Simons, Comme des Garçons, Martin Margiela, John Galliano, Hedi Slimane, Stella McCartney… Al deze grote ontwerpers kwamen juist in dit jaar op, herdefinieerden de codes en stijlen met hun collecties en vonden een nieuwe manier van mode maken uit.

Léon Monet, de vergeten broer

Vanaf 15 maart 2023 wijdt Musée du Luxembourg een tentoonstelling aan Léon Monet, de vergeten broer van Claude, de meester van het impressionisme. Léon was onder meer industrieel en verzamelaar en steunde zijn broer en diens impressionistische vrienden. Te zien zijn een honderdtal werken, waaronder schilderijen en tekeningen van Monet, Sisley, Pissarro en Renoir, alsook kleurboeken, stofstalen, Japanse prenten, archiefdocumenten en talrijke familiefoto’s. 

Manet en Degas als twee tegenpolen

Vanaf 28 maart 2023 brengt Musée d’Orsay het werk samen van Manet en Degas, twee grote kunstenaars aan het eind van de 19e eeuw. Hoewel ze dezelfde plaatsen bezochten, dezelfde mensen ontmoetten en dezelfde taferelen van cafés, straten en paardenrennen schilderden, zijn ze totaal verschillend als het om kunst gaat. Zoek de verschillen op deze expositie.

Basquiat en Warhol slaan de handen ineen

Vanaf 5 april 2023 presenteert Fondation Louis Vuitton werken die Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol in de periode 1984-1985 samen hebben gemaakt. Collega-kunstenaar Keith Haring sprak van een ‘gesprek dat plaatsvond door middel van verf, in plaats van woorden’. Ook is van Basquiat en Warhol individueel werk te zien, alsook materiaal van andere kunstenaars uit het New York van de jaren tachtig.

Modeontwerper Iris van Herpen in de schijnwerpers

Vanaf 29 november 2023 brengt Musée des Arts Décoratifs een eerbetoon aan de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, een van de meest avant-gardistische figuren van haar generatie. Mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap komen in deze expositie samen.

© Tekst: Monsieur Plusfours 2022; beeld: detail portret van Léon Manet door Claude Manet

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'