Verzamelobject: Kledinghangers

Trends in antiek en brocante komen en gaan. Nu zijn het oude kledinghangers die het hart van verzamelaars sneller doen kloppen. 

Ruim honderd advertenties met oude kledinghangers staan er op Marktplaats, in alle soorten en maten. Van houten exemplaren tot metalen, inklapbare varianten. Ook kringloopwinkels en brocanteshops bieden ze steeds vaker te koop aan. Dan weet je: hier zijn liefhebbers voor. Niet verwonderlijk, want de hangers passen in het brocanteplaatje. En dat kan ‘stoer’ (lees: industrieel) of ‘romantisch’ (lees: boudoir) zijn.

Uitvinder onbekend

Wie heeft de klerenhanger bedacht? Daar zijn de meningen over verdeeld. Verschillende bronnen noemen verschillende mensen, meldt de Nederlandse Wikipedia. Een ervan: de Amerikaanse president Thomas Jefferson (1743-1826). Overigens was zijn ‘uitvinding’ eerder een rek met houten latten waar de kledingstukken overheen konden worden gedrapeerd.

De geschiedenis van de klerenhanger gaat zelfs terug tot de 16e eeuw. In die tijd waren hangers ‘volumineus en zeer rond aan de schouders’, schrijft de Franse Wikipedia. Die hangers waren ‘ongetwijfeld voorbehouden aan militaire en kerkelijke kledingstukken’ zodat ze niet kreukten.

Opvouwbare klerenhangers met etui, circa 1960. Foto: Phrontis, CC BY-SA 3.0

Verzamelen

Maar goed, nu is dit nederige gebruiksvoorwerp een verzamelobject. Al is dat niet van vandaag of morgen. Het tijdschrift voor verzamelaars, Collecticus, meldde dit nieuws al in oktober 2007, weet de Britse Wikipedia. Het betreft vooral exemplaren waarop een bekend bedrijf of evenement adverteert. Zo ging een jaren ’50-kledinghanger van Butlins, een keten van vakantieoorden in grote Britse badplaatsen, in oktober 2006 voor iets meer dan 10 pond naar een nieuwe eigenaar.

De mooiste?

Onze voorkeur gaat uit naar de Franse houten exemplaren. Zoals de bijna gebeeldhouwde dikke varianten tot die met een lange stok om kledingstukken in heel hoge kledingkasten en garderobes te kunnen opbergen. Zoek je nu op eBay.fr op ‘cintre’, dan komt meteen een vijftal van die kledinghangers naar boven. Met een kleine veertig euro voor deze set is het knaapje voorlopig nog een betaalbaar verzamelobject.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het weten in de comments.

Houten kledinghangers met lange stok in Sardinië. Foto: Etan J. Tal, CC BY-SA 4.0

© Tekst en foto van drie kledinghangers: Monsieur Plusfours 2022

MELD JE AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacybeleid en ontvang je automatisch onze nieuwsbrief, net zolang totdat je je weer afmeldt.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'